Alltid redo. "Det är mycket som är svårt med jobbet, man måste kunna fatta snabba beslut och alltid ha ögonen med sig", säger aspiranten Esmat Obeid. Foto: Mikael Andersson

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som polis? Vi tog rygg på ett av nytillskotten inom kåren.

  • Publicerad 16:32, 24 jan 2020

Polisaspirant

Kallas den polis som har provanställning.

Tjänstgöringen är sex månader lång och görs under polisutbildningen.

I Stockholm tjänstgör aspiranter först på utredningsenheten, sen ingripande verksamhet och sist trafikenheten.

Under 2019 anställdes 515 aspiranter i Sverige.

Visa merVisa mindre

Det har inte gått så lång tid sedan Esmat Obeid satte på sig polisuniformen första gången, men han börjar redan bli varm i kläderna. Esmat är en av sex polisaspiranter som under sex månader tjänstgör i Vällingby.

– Tanken var aldrig att bli polis. Jag skulle bli pilot, men direkt efter gymnasiet sommarjobbade jag på passenheten. Jag fick åka med ut på patrull, och under det passet kände jag att det här var min grej, säger Esmat.

Esmat ville hjälpa folk, och så skadade inte tanken på att jobbet var spännande. Han sökte polisutbildningen och kom in.

– Man får vara på plats där det händer, och vara med om sånt som man annars bara läser om i tidningen, säger han.

Snart färdigutbildad. Esmat Obeid är en av sex aspiranter som just nu tjänstgör i Vällingby. Foto: Mikael Andersson

Med en hjälpande hand

En aspirant är ungefär som en praktikant. Det ingår i polisutbildningen, att testa på att jobba som polis med stöd av instruktör. Nu är Esmat två månader in på sin aspirantperiod.

– Jag började på utredningsenheten. Där får man ett case, och så får man hålla förhör, knacka dörr, hämta in film från övervakningskameror och sånt. Utreda ett brott, helt enkelt, säger Esmat.

Och från utredningsenheten gick Esmat nyss vidare till att ta på sig uniform och ge sig ut i fält.

– Det är mycket att göra här i Vällingby, och jag trivs bra. Det är varierade händelser vi åker på, allt från mord till att jaga rätt på kossor som sprungit lösa, säger Esmat.

Under stor del av tiden sitter Esmat i polisbilen. Dagarna är ofta lugna fram till eftermiddagen, då börjar jobben trilla in, säger han. På helger är det ofta fullt upp, men överlag är de han möter i tjänst trevliga.

– Och ingen har sprungit ifrån mig än, säger han.

Snutkaffe. Esmat Obeid, polisaspirant, och Catrine Kimerius Wikström, chef för lokalpolisområde Vällingby tar en snabb kopp kaffe. Foto: Mikael Andersson

"Ganska högt tryck"

Varje halvår kommer mellan sex och åtta nya aspiranter till Vällingby, berättar Catrine Kimerius Wikström, chef för lokalpolisområde Vällingby.

– Vi har ganska högt tryck här, och varierade brott. Det är en fördel för aspiranterna, eftersom de får testa många olika arbetsmetoder, säger hon.

Catrine har varit chef i Vällingby i ungefär ett och ett halvt år. När hon började var området ganska lågt bemannat, men idag är det annorlunda.

– Det har fyllts på med personal och vi har prioriterats. Vi är mer närvarande ute idag och kan jobba mer långsiktigt, inte bara åka runt och släcka bränder (bildliga bränder, reds. anm.).

När aspirantperioden är över kommer Esmat gå tillbaka till skolan, och om allt går vägen kommer han i sommar att synas på våra gator, som färdigutbildad polis.

Lokalpolisområde Vällingby

Har sitt kontor i Vällingby centrum.

Har ungefär 140 anställda.

Täcker stadsdelarna Hässelby-Vällingby och Bromma, samt Ekerö kommun.

Ingår i polisområde Stockholm nord.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt