Fredrik Berglöf levererar den populära räkmackan. Foto: Jannie Flodman

Uppfinnar-Fredrik levererar fikat i Farsta

Fredrik Berglöf är inte bara det vänliga ansikte som möter de fikasugna på Café Fanfaren vid biblioteket i Farsta. Han är även mannen bakom den magnetiska namnskylten. Nu vill han utveckla verksamheten med kaffe och macka till chaffisar.

  • Publicerad 16:30, 19 dec 2018

– Ja du, det är väldigt konstigt faktiskt.

Fanfarenfikets boss Fredrik Berglöfs svar är lite oväntat. Frågan är den om hur det kommer sig att det är just han som sedan två år driver det populära fiket vid Farstas kulturhus.

Innan dess har han hunnit berätta om vad han uppskattar med det här. Människorna, helt enkelt. Mixen av pensionärer, barnfamiljer, nysvenskar och "kulturfolk". De sistnämnda fikar ofta i samband med den stora mängden kulturevenemang som arrangeras på och kring Fanfaren.

Visionen för kaféet handlar om att vara "back to basics". En kopp kaffe ska vara överkomlig och om man vill ta en räkmacka till finns paketpris. Vill man ta 19 koppar påtår ska det vara okej. Och så snacket med stammisarna. Det trevliga och lagom privata samtalet om hur det står till i livet som utspelar sig mellan personal och besökare.

– Jag är är proffsfikare. Jag har fikat mig igenom livet. Därigenom har jag kommit fram till vad som jag vill ha på ett fik. Och det har vi här nu, säger Fredrik Berglöf.

Jobbar på magnetisk skylt

Så i vad ligger det konstiga? Jo. Fikarutinen kommer från en helt annan karriär. Fredrik Berglöf är nämligen uppfinnare och entreprenör. Tre minuter efter att frågan om bakgrunden till att han driver stället ställts dyker en prototyp upp framför oss på bordet.

Han har alltså inte lagt ner uppfinneriet helt, det är tydligt. Sitt första patent fick han tidigt 00-tal. På namnskyltar som istället för nål använder magnet. Nu arbetar han på en slags magnetisk skylt. Fikaproffs blev han på den stora mängd mässor där han genom åren sålt in sina produkter över en kopp kaffe.

– En dag hamnade jag här av en slump då jag skulle fika med mitt barnbarn, som bodde i Farsta då. Jag fick höra att hon som hade det då skulle sluta och undersökte om jag kunde ta över. Och så blev det.

Pratar du någonsin med kunderna om uppfinningarna?

– Nej, aldrig! Men jag tänker mycket på det. Man har en del tid att tänka under en dag när man brer 70 mackor och brygger 100 koppar kaffe.

Kommer du sluta här om du lyckas sälja in din senaste idé för stora pengar?

– Aldrig i livet.

Kulturhuset Fanfaren innefattar kulturskolan, biblioteket och så Café Fanfaren. Foto: Jannie Flodman

Lena jobbar med Fredrik i kaféet. "Han tjatar inte allt för ofta om sina uppfinningar. Men ibland visar han något", säger hon. Foto: Jannie Flodman

Nästa grej: taxifik

I början av nästa år hoppas Fredrik Berglöf ha dragit igång taxifik på Fanfaren. Klockan 05.00 på morgonen kommer han öppna och erbjuda morgontrötta taxichaffisar en kopp kaffe och en macka. "Det saknas i den här delen av stan och passar perfekt här. Den tiden på morgonen finns 300 lediga p-platser här utanför" säger han.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

De ska hjälpa Stockholms par till bättre sexliv

Nyheter Här öppnar stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet Stress, skärmar och storstadshets skjuter stockholmarnas sexlust i sank. Nu satsar RFSU på stadens första familjerådgivning med fokus på liggandet – både det ovanliga och vanliga.lördag 23/3 20:00

Nu våras det för loppisarna i Söderort

Nyheter STOR LISTA: Loppmarknaderna du inte vill missa Det våras för loppisarna – framförallt i Söderort. Här är ett gäng fyndtillfällen du inte vill missa.lördag 23/3 9:00