Stökigt. Kommunen har gett bygglov till ett flerbostadshus med tio små lägenheter på en höjd ovanför Tomas altan.

Uppföljning: Rivna villan i Stortorp innehöll farligt avfall

Grannar i Stortorp, där byggbolag lämnat efter sig sönderslagna villor i högar, har nu fått veta att byggsoporna är kontaminerade med asbest och annat farligt avfall.

  • Publicerad 13:55, 1 sep 2017

– Vi har ingen aning om vad som dammat runt i luften här. Tanken är skrämmande vad vi har fått i våra trädgårdar och uteplatser. Och i värsta fall i oss, säger närmaste grannen Thomas Ekebohm.

Förra veckan berättade HuddingeDirekt om vilda västern i villaidyllen när villor rivs för lägenheter i Stortorp, Trångsund.

Tre villor i området har slagits sönder och lämnats i högar. Ett bolag har gått i konkurs och ett annat har struntat i miljöregler. Arbetsmiljöverket och gränspolisen har gjort razzior.

På Hjärtervägen bankades en villa sönder i små bitar med hjälp av en grävmaskin. Utan att tömma den först. Det osorterade byggavfallet spreds sen ut över tomten.

Kommunens miljöavdelning har lagt ett vitesföreläggande, som bolaget nu överklagat till länsstyrelsen. Kommunen har ändå börjat få in dokumentation på det avfall som redan skickats iväg till Suez avfallsanläggning i Kovik.

GRANSKNING. Vilda västern när villor rivs för lägenheter

Avfallet innehåller asbest

Sedlarna visar att delar av avfallet innehåller asbest och hanteras därefter. Suez har också tagit emot blandat avfall som nu sorteras på plats som övrigt farligt avfall.

– Vi ser brister i att bolaget inte utfört en inventering av farligt avfall innan rivningen. De har inte journalfört och hanterat särskilt farligt avfall separat, säger Ida Mattsson på kommunens miljötillsyn.

Idag är rivningen stoppad av bygglovsavdelningen, då bolaget saknar kontrollansvarig. Högar med avfall ligger kvar på tomten.

– Nu måste vi få hit seriösa saneringsfirmor. Det funkar inte att göra som de gjort och bara ta en grävskopa och röra om i det där, säger grannen Anders Brandt.

Möte med kommunen

Samma bolag som river på Hjärtervägen har sökt om bygglov för sex lägenheter på Branta backen, några kvarter bort. Nästa vecka ordnar grannar som engagerat sig ett möte med tjänstemän och politiker på Huddinge kommun.

– Vi vill veta hur det blivit så här. Och vad kommunen nu tänker göra åt det, säger Anders Brandt.

Många i området undrar hur kommunens vision för området ser ut: Kommer fler villor rivas för lägenheter?

– Det finns ett intresse utifrån att omvandla vårt klassiska villaområde, över våra huvuden. Kommunen välkomnar oseriösa lycksökare med öppna armar. Många undrar såklart hur kommunen vill att Stortorp utvecklas, säger Anders Brandt.

Ottosson (C): Att riva i villaområden är inget politiskt beslut