Tydlig. Föräldrar med barn på Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan får inte mejla lärare i affekt. Vill de skälla får de höra av sig till rektorn Mikael Lindberg. Foto: Sacharias Källdén

Uppfostrar föräldrar – hyllas som rektor

Han tar alla aggressiva föräldramejl och kallar in föräldrar som går över gränsen till kontoret. Innerstadsrektorn Mikael Lindberg är tydlig: ”Accepterar inte att personalen blir påhoppad”.

  • Publicerad 11:51, 19 okt 2017

Att staden tog fram en uppfostrande regellista för föräldrar som ställer orimliga krav på lärare har blivit en snackis – och fått skäll av föräldrar.

När elever ska börja på Björngårdsskolan på Södermalm och i Storkyrkoskolan i Gamla stan klargör rektorn Mikael Lindberg sina förväntningar på föräldrarna i skolans välkomstbrev.

Och när de kommer på sitt första föräldramöte är budskapet klart: här accepterar vi inte arga mejl skickade fem i tolv på nätterna, säger Mikael Lindberg.

– Föräldrarna är en enorm tillgång. Vi förväntar oss att de hör av sig, gärna med konstruktiv kritik. Men man får inte skicka arga mejl mitt i natten till lärare eller fritidspedagoger. Det funkar inte, säger Mikael Lindberg.

Kallar in föräldrar till samtal

Han tog över som rektor på de två skolorna för drygt ett år sen. Då såg han vissa föräldrars kontakt med personalen som ett arbetsmiljöproblem.

AVSLÖJAR: Stadens nya skolregler skulle uppfostra föräldrar

– Då gick det rätt mycket över styr. Det fanns en tendens att några föräldrar krävde och ifrågasatte så mycket att alltför mycket av lärarnas tid gick åt till att svara på mejl, om stort och smått. Tonen var inte bra, säger Mikael Lindberg.

De föräldrar som ändå vill skälla får prata med rektorn. Går en mejlkonversation till lärare överstyr tar han över tråden. De föräldrar som inte köpt hans linje har han tagit in på samtal.

– Det första halvåret var det en hel del föräldrar som jag behövde prata med. I år har det varit två stycken. Föräldrar ifrågasätter fortfarande en hel del men på ett snyggt sätt. Vi har fått ett bra samarbete, säger Mikael Lindberg.

Föräldrar rasar mot uppfostrande skolregler

Lockar lärare

I höst har en artikel från föreningen Suntarbetsliv spridits i sociala medier om Mikael Lindbergs sätt att tackla föräldrar. Efter det har flera lärare hört av sig – med jobbansökningar.

– Det är flera spontana ansökningar som trillat in. Lärare är i en utsatt roll. Jag tror att det här är efterlängtat, säger Mikael Lindberg.

På Björngårdsskolan och Storkyrkoskolan finns förväntansdokument för föräldrarna. Men ett gemensamt dokument för alla skolor tror inte Mikael Lindberg på.

– Hur det ser ut på skolan beror så mycket på vilket området som man har elever från. På andra skolor kämpar man för att dra in föräldrar till skolan.

Ska det vara varje rektors ansvar att ta hand om ilskna föräldrar?

– Ja, det ingår i jobbet. Medarbetarna är mitt ansvar, säger Mikael Lindberg.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.