Upplagt för strid om bostäder i Årstaskogen

Staden bjuder in invånarna för att tycka till om bostadsplanerna i Årstaskogen. Samtidigt har 3 000 namnunderskrifter hunnit samlats in. "Det finns ett massivt motstånd", säger Leif Löf, talesperson för Facebookgruppen Bevara Årstaskogen.

  • Publicerad 07:00, 17 aug 2017

Stockholm stad har föreslagit att bygga 800-1 000 bostäder i nederkanten av Årstaskogen, som StockholmDirekt berättat tidigare. Nu bjuder staden in till medborgardialog för att hämta in invånarnas synpunkter. Syftet är att ta reda på hur och av vem skogen används och vilka platser som används mest. Medborgardialogen pågår mellan 28 augusti och 17 september.

– Vi vill ha in synpunkter i ett tidigt skede, ifall det kommer in ändringsförslag som är värt att beakta. Sedan är det ju alltid så att de närmaste grannarna är emot, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden på Stockholm stad.

Samlar in namnunderskrifter i protest

Sedan planerna presenterades har kritiska Årstabor organiserat sig med målet att stoppa de nya bostäderna. I den nystartade FB-gruppen Bevara Årstaskogen och på en nystartad hemsida med samma namn har namnunderskrifterna fyllts på i rask takt.

LÄS ÄVEN Planen: 1 000 bostäder i Årstaskogen

– Totalt tror jag vi nu är uppe i 2 500-3 000 personer. Det finns ett massivt motstånd. Vi kommer fortsätta så länge det finns en teoretisk chans att påverka, säger Leif Löf, talesperson för nätverket.

Gruppen har bjudit in politiker och allmänheten till en picknick i de områden i Årstaskogen där bostäderna planeras.
– Det är nästa tisdag, den 22 augusti. Vi vill få politikerna att se med egna ögon att bostadsbyggandet inte är så smart, säger Leif Löf.

"Måste bygga i alla stadsdelar"

Byggplanerna innebär att det kommer byggas på mark som ursprungligen var tänkt som naturreservat.
– Reservatet blir cirka 1,5 procent mindre, men det är marginellt. Vi måste bygga i alla stadsdelar för att bostadsbristen inte ska bli ännu värre, säger Jan Valeskog.

LÄS ÄVEN Reservat i Årstaskogen dröjer

Men vissa är för nybyggnation i området. En av dem är Årstadalsbon Hillari Talvik, som tycker att nya bostäder väger tyngre än att bevara hela naturreservatet.

– Vi har en stor bostadsbrist i Stockholm och jag tycker vi kan bygga fler än 1 000 bostäder i området, säger han.

1000 bostäder ska byggas i Årstaskogen. Foto: Jannie Flodman

Både bostads- och hyresrätter

Mellan 800 och 1 000 lägenheter planeras i Årstaskogen nederkant.

Både bostads- och hyresrätter kommer byggas. Det ena förslaget är 50 procent vardera och det andra är 70 procent hyresrätter och 30 procent bostadsrätter. Den slutliga fördelningen bestäms av stadsbyggnadskontoret.

Enligt det nuvarande förslaget blir husen mellan fyra och sju våningar höga.

Det slutliga beslutet om reservatsbildning tas i kommunfullmäktige nästa vår. Detaljplanen för bostäder skickas ut på samråd tidigast fjärde kvartalet 2018.

Hillary Talvik är FÖR nya bostäder i Årstaskogen – och vill helst att där ska byggas ännu fler än de nu planerade. Foto: Privat

Leif Löf är MOT de planerade bostäderna. Han anser att hela skogen ska bli naturreservat. Foto: Privat

Nya bostäder. Inom det streckade området vill staden bygga mellan 800 och 1 000 nya hyresrätter och bostadsrätter. Foto: Stockholms stad

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48

Nytt skolhus byggs vid Gullmarsplan

Nyheter Blir tre våningar högt – här ska det stå Ytterligare ett skolhus ska byggas vid Värmdö gymnasium. Det ska vara till för särskolans elever och elever med rörelsehinder.onsdag 20/6 11:39