Global utmaning. Mattias Peterson (C) satsar på ett klimatvänligare Upplands-Bro. Foto: Håkan Flank

Upplands-Bro med i klimatutmaning

Upplands-Bro kommun ska delta i en global klimat­utmaning. – Det är allvar nu, säger Mattias Peterson (C), kommuns talesperson i miljö och klimatfrågor.

  • Publicerad 09:00, 20 jun 2019

Nu arrangerar Världsnaturfondens (WWF) den internationella stadsutmaningen, One Planet City Challenge 2019, och för första gången deltar Upplands-Bro kommun.

Det handlar om att begränsa sin klimatpåverkan till 1,5 grader.

– Vi kände att nu var ett bra läge för kommunen att genomföra det här. Det viktigaste är att få en nulägesbild och att vidta de åtgärder som behövs för att inte öka mer än 1,5 grader, säger Mattias Peterson.

Innan den 10 juli ska statistik om hur Upplands-Bros koldioxidutsläpp ser ut i dag vara inlämnad till WWF.

Sedan kliver ett konsult­bolag in som ska guida och ge råd när det kommer till vilka åtgärder som krävs.

– Vi kommer att få stöd, praktiska verktyg och struktur i vårt arbete.

2020 tas tre finalister per land ut, och till sist presenteras årets klimatstad.

Vi ser redan effekterna

– Jag tycker personligen att förnekelsernas tid är över. Vi måste göra mycket, vi måste göra rätt saker och vi måste göra det snabbt. Vi har ökat en grad och ser redan effekterna av det. Det är allvar nu, säger Mattias Peterson.

Han vet att Världsnaturfonden har rapporterat om att svenskar lever som om vi hade fyra planeter till vårt förfogande, långt över världsmedborgaren.

– Vi måste hitta nya metoder. Jag tycker att det ska bli väldigt intressant att se vad det blir för resultat. Jag hoppas att det kan bli som en inspiration. Det finns bara en väg för att inte gå över 1,5 grader.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt