Nej till sortering. Foto: Mostphotos

Upplands-Bro tappar i miljöranking

Upplands-Bro kommun har tappat 39 placeringar i miljöranking och ligger nu bland botten av Stockholms läns kommuner.

  • Publicerad 16:00, 2 maj 2019

Aktuell Hållbarhet har publicerat sin årliga miljöranking, och den visar att Upplands-Bro kommun tappar placeringar för andra året i rad. Från plats 74 av landets 290 kommuner 2018 är placeringen nu 113. Plats 21 av 26 i Stockholms län – och sämst i norrort.

– Vi tar det här på allvar och vi ser att det är ytterst viktigt att vi inom kommunen arbetar kontinuerligt och övergripande framåt med dessa frågor, säger Mattias Peterson (C), ordförande för kultur- och fritidsnämnden.

Han berättar att kommunens ledningssystem för miljö ska revideras av tredje part under hösten 2019 och att de sedan kommer att ha ett aktivt miljöarbete där de ständigt arbetar för förbättringar.

Två av frågorna i Aktuell Hållbarhets enkät som sänker Upplands-Bros resultat handlar om avfallssortering. Kommunen svarar nej på att man har avfallssortering hos minst 60 procent av hushållen och minst 80 procent av kommunorganisationerna.

Kommunen svarar även bland annat nej på frågan om det finns en handlingsplan för att stärka näringslivets möjlighet att bidra till att nå Parisavtalets mål.

Det finns ett nationellt mål på ett netto-nollutsläpp till år 2045, där har kommunen i dag heller inget antaget mål.

– Här ska vi vara med och bidra. Klimatet är det största hotet som står vid vår dörr utifrån ett längre perspektiv i dag, och det är där vi behöver lägga vår kraft. 

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt