IS-ÅTERVÄNDARE. Upplands Väsby är en av de 41 kommuner som kan tvingas, eller redan tvingas, hantera svenskar som rest till Syrien för att strida för terrororganisationen IS. Foto: Mostphotos

Upplands Väsby på Säpos lista över IS-återvändare

Upplands Väsby är en av de 41 kommuner som kan tvingas hantera svenskar som rest till Syrien för att strida för terrororganisationen IS.

  • Publicerad 06:15, 15 apr 2019

Lagstiftningen är väldigt trubbig.

Listan på de 41 kommuner, som kan vara tvungna – eller redan tvingas – hantera IS-återvändare bygger på uppgifter från Säkerhetspolisen, enligt Center mot våldsbejakande extremism.

– De har lämnat från en kommun, sedan har vi inga exakta uppgifter om var, när och hur de eventuellt kommer återvända, säger Karl Melin, presschef på Säpo till SVT.

På väg från Syrien

I Upplands Väsby rör det sig om ett okänt antal personer som antingen är på väg hem från Syrien eller redan kommit hem till Sverige.

– Vi har fått veta att 1–5 familjer var mantalsskrivna i Väsby när de reste till Mellanöstern för att ansluta sig till IS. Sedan vet vi ju inte om det är hit de återvänder, säger Maria Fälth (KD), ordförande i socialnämnden.

Hon säger att kommunen inte haft något kännedom om att de här personerna skulle resa till Syrien för att ansluta sig till IS.

– Säpo hade andra uppgifter och hur de har fått reda på detta vet jag inte.

Hur hanterar kommunen eventuella IS-återvändare?

– Det finns två kategorier, de som är brottsmisstänkta och de som inte är det. De som misstänks för brott handhas av polis och åklagare. De som inte misstänks för brott handhas som "vanliga" hjälpsökande enligt socialtjänstlagen. Det är ju inte ens säkert att vi vet att de varit med i IS, säger Maria Fälth.

Om en familj, där föräldrarna varit aktiva inom IS, kommer tillbaka till Sverige utan att vara misstänkta för brott och söker hjälp är kommunen enligt socialtjänstlagen skyldiga att tillhandahålla hjälp.

– Då ska socialtjänsten göra en helhetsbedömning för att utröna vilket eventuellt bistånd som ska beslutas i varje enskilt fall. Och är det barn inblandade måste man alltid se till barnens bästa, säger Maria Fälth.

Lagstiftningen är trubbig

Hon kan förstå att allmänheten reagerar på att personer kan åka ner och bli medlem i en terrororganisation och sedan komma hem och bli "omhändertagna".

– Lagstiftningen är väldigt trubbig. Kristdemokraterna har under en längre tid föreslagit att det ska bli kriminellt att vara medlem i en organisation som ägnar sig åt terror och/eller extremisthandlingar. Det verkar som att regeringen nu också har tagit till sig detta. Då blir det lättare ett på ett tidigt stadium koppla in polis, exempelvis.

Hon pekar på att Sverige är en av de få länder som har en så generös lagstiftning.

– Det är inte olagligt att vara med i en förening, vare sig det gäller frimärken eller är en terrororganisation. Det sticker i ögonen på folk, det kan man förstå, säger hon.

Omkring 150 har återvänt till Sverige

Sedan 2012 har omkring 300 personer rest till konfliktområden, ungefär hälften av dessa har redan återvänt till Sverige. Det innebär att kommuner i Center mot våldsbejakande extremism lista redan kan ha tagit emot IS-återvändare.

Stockholm får inte vinter-OS 2026

Nyheter Besked från IOK Idag kom beskedet från IOK vilka som får arrangera vinter-OS och Paralympics 2026.måndag 24/6 18:08
Stockholm Direkt