Matnyttigt. Mat att ställa på julbordet finns till salu. Foto: Wikimedia Commons

Upplandskubb och annat krubb vid Salnecke slott

Den 16 december blir det julmarknad vid Salnecke slott. Då finns det möjlighet att köpa lokalproducerad mat inför julbordet.

  • Publicerad 11:42, 29 nov 2018

Söndagen den 16 december klockan 11–16 hålls en ny matjulmarknad vid Salnecke slott, Örsundsbro.

Det stora växthuset nedanför slottet kommer att fyllas med mathantverk inför julbordet så som ost, korv, bröd, Upplandskubb och mycket mer.

Salnecke slottscafé håller också öppet med servering av mat och fika.

Utöver maten kommer det även finnas annat lokalt hantverk till försäljning.

Matjulmarknaden är en del av projektet Historisk mat i Fjärdhundraland som finansieras av Jordbruksverket med medfinansiering av Region Uppsala, Enköpings Kommun, länsstyrelsen och Lagunda församling. Projektet pågår året ut och går ut på att skapa affärsmöjligheter på temat mathistoria och matkultur.

– Vi länkar samman lokala matproducenter och historiska miljöer och skapar en grund för samarbeten som ger möjligheter även när projektet är slut, säger Gunnar Örnell, som är aktiv i projektet.

Salnecke är enligt Nationalencyklopedin inte ett slott utan en herrgård. Gården är hursomhelst känd sedan 1200-talets slut. Huvudbyggnaden, av sten i tre våningar, är uppförd på 1640-talet och bevarar väl sitt ursprungliga utseende, liksom envåningsflygeln med två portaler. Salnecke byggnadsminnesförklarades 1964.

Makarna Lars och Elisabeth Norman är nuvarande ägare och har set till att byggnaderna fått en grundlig renovering med bland annat modern uppvärmning.

Matjulmarknad

När? Söndag 16 december
Klockan 11.00–16.00,

Plats: Salnecke slott, Örsundsbro.

Försäljning av både traditionellt och modernt mathantverk så som ost, korv, bröd, Upplandskubb och mycket mer.

Arrangörer: Heritage dynamic, Fjärdhundraland, med flera.

Företagare vägrade lämna tillbaka pengar

Nyheter En Enköpingsföretagare fick av misstag närmare 300 000 kronor insatta på sitt företags konto. Sen vägrade han att betala tillbaka dem. Nu står mannen åtalad för brott.söndag 15/12 8:46