Matnyttigt. Mat att ställa på julbordet finns till salu. Foto: Wikimedia Commons

Upplandskubb och annat krubb vid Salnecke slott

Den 16 december blir det julmarknad vid Salnecke slott. Då finns det möjlighet att köpa lokalproducerad mat inför julbordet.

  • Publicerad 11:42, 29 nov 2018

Söndagen den 16 december klockan 11–16 hålls en ny matjulmarknad vid Salnecke slott, Örsundsbro.

Det stora växthuset nedanför slottet kommer att fyllas med mathantverk inför julbordet så som ost, korv, bröd, Upplandskubb och mycket mer.

Salnecke slottscafé håller också öppet med servering av mat och fika.

Utöver maten kommer det även finnas annat lokalt hantverk till försäljning.

Matjulmarknaden är en del av projektet Historisk mat i Fjärdhundraland som finansieras av Jordbruksverket med medfinansiering av Region Uppsala, Enköpings Kommun, länsstyrelsen och Lagunda församling. Projektet pågår året ut och går ut på att skapa affärsmöjligheter på temat mathistoria och matkultur.

– Vi länkar samman lokala matproducenter och historiska miljöer och skapar en grund för samarbeten som ger möjligheter även när projektet är slut, säger Gunnar Örnell, som är aktiv i projektet.

Salnecke är enligt Nationalencyklopedin inte ett slott utan en herrgård. Gården är hursomhelst känd sedan 1200-talets slut. Huvudbyggnaden, av sten i tre våningar, är uppförd på 1640-talet och bevarar väl sitt ursprungliga utseende, liksom envåningsflygeln med två portaler. Salnecke byggnadsminnesförklarades 1964.

Makarna Lars och Elisabeth Norman är nuvarande ägare och har set till att byggnaderna fått en grundlig renovering med bland annat modern uppvärmning.

Matjulmarknad

När? Söndag 16 december
Klockan 11.00–16.00,

Plats: Salnecke slott, Örsundsbro.

Försäljning av både traditionellt och modernt mathantverk så som ost, korv, bröd, Upplandskubb och mycket mer.

Arrangörer: Heritage dynamic, Fjärdhundraland, med flera.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Simhallen måste stängas för akut renovering

Nyheter Simhallen i Enköping är i dåligt skick. Nu måste simhallen hållas stängd i tre dagar nästa vecka för en akut renovering. – Det läcker en hel del, säger Iréna Store, som arbetar i Idrott shuset.torsdag 21/2 13:35

Klippte fel testikel – båda fick tas bort

Nyheter En läkare råkade av misstag klippa bort fel testikel på en patient under en operation på Lasarettet i Enköping. Båda testiklarna fick tas bort. – Vi ser förstås jätteallvarligt på det här och...torsdag 21/2 11:11