Hästar. I dagsläget finns 36 hästar på Ridkraft, varav 16 ingår i verksamheten. Resten är inackorderings- och avelshästar.

Upplev naturen från hästryggen

Under sommaren längtar många ut i den blomstrande naturen. I Övergran går det att uppleva naturen från hästryggen. – Hästen, naturen och att vara helt i nuet. Det ger energi tillbaka, säger Johanna Enström, ägare av Ridkraft Islandshästar.

  • Publicerad 09:08, 21 jun 2017

Ridkraft ligger vackert beläget på en höjd bakom Övergran Kyrka, blickandes ut över ett glittrande Mälaren och en i stort sett orörd strandkant.

I dagsläget finns 36 hästar på gården, varav 16 ingår i verksamheten. Resten är inackorderings- och avelshästar.

Många människor ser fram emot att vara lediga under sommaren, för Johanna Enström är det tvärtom.

– Jag jobbar hela somrarna och jag tycker det är jätteroligt! Det är ju den bästa tiden. Vi har ridskola, läger, kurser, prova-på-tillfällen och olika ridturer, säger hon.

Under sommaren kan man provrida för att se vad man ger sig in på innan man bokar upp sig för en hel termin.

Vid prova-på-tillfällena blandas nya och erfarna ryttare.

– Det är uppskattade tillfällen som man inte behöver boka upp sig på. När man kommer hit för att rida suddas alla sociala och kulturella gränser ut. Här är alla jämlika – oavsett ålder eller utbildning,
säger Johanna.

Till Ridkraft kommer många olika besökare. På ridskolan har man en åldersspridning mellan 8 och 75.

– Det är så berikande. Ofta finner man fina gemenskaper med människor man kanske aldrig träffat annars, säger Johanna.

Starka band skapas, både mellan människor samt människor och djur.

– Att rida är terapeutiskt. Man lever fullständigt i nuet och man kan inte vara stressad för då kanske man stressar upp djuret. Vi blir mer harmoniska och lugna av att rida och umgås med djuren, säger Johanna.

Under sommarhalvåret längtar många ut för att uppleva äventyr med familj och vänner. Ridkraft har då flera olika alternativ att välja mellan och skräddarsyr även lösningar för besökare.

– Vi har allt från entimmes turer till heldagsturer. Kanske vill man fira en födelsedag, en möhippa eller bara komma iväg en stund med familj eller vänner. Det är bara att kontakta oss så ser vi till att anpassa ridningen till tillfället, säger Johanna.

På Ridkraft har man olika hästar som passar olika behov. Det finns passande nybörjarhästar och hästar för mer erfarna ryttare.

– Vill man kan man också bo kvar här på gården, äta och dricka, bada vedeldad tunna och även få en ölprovning, säger Johanna och ler.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Leva i nuet

En artikel ur Sommar E18 Många drömmer om att färdas fram på hästryggen ut i naturen och över blomstrande ängar. På Ridkraft i Övergran kan man i sommar prova på just detta, antingen i grupp eller enskilt.måndag 18/6 11:35

Beside the Bridge vinnare i P4

Senast föll man på folkets röster. Nu var det dessa som tog Beside the Bridge till seger i musiktävlingen P4 Nästa. – Det hade vi inte riktigt förväntat oss, säger sångaren, Joel Chew.måndag 18/6 11:10

Senaste numret

Bålstabladet