Upplopp efter polisskott

Vid 22-tiden på måndagskvällen brann flera bilar på parkeringen utanför Folkets Hus i Rinkeby centrum. Orsaken till oroligheterna var enligt ungdomar på platsen att polisen hade skjutit mot en ung man tidigare under kvällen.

  • Publicerad 12:39, 21 feb 2017

Vid 20-tiden på måndagen skulle två personer rapporteras för narkotikabrott i tunnelbanan i Rinkeby. Vid ingripandet angreps polisen av flera personer som kastade sten. Polisen tog skydd i trapporna i tunnelbanehallen och hamnade i ”ett regn av stenar”. Enligt uppgift fruktade en av polismännen för sitt liv och sköt verkanseld.

Inledningsvis uppgav polisen att ett varningsskott hade avlossats. Men dagen därpå, under tisdagen, medgav Stockholmspolisens vakthavande befäl att skottet hade avlossats för att träffa.

När polisen dragit sig tillbaka efter sammandrabbningen i tunnelbanan samlades ungdomar i centrum. Med Molotov-cocktails sattes en bil på parkeringen utanför Folkets Hus i brand. Polis kallades till platsen, men valde att inte komma. Då satte ungdomarna eld på flera bilar och till slut brann så gott som hela parkeringen.

Ungdomar beväpnade sig med järnrör och blockerade ingången till centrum, så att polisen inte kunde komma fram.

Polisens insatschef valde inledningsvis att avvakta tills polisen fått tillräckligt med resurser för att kunna ingripa, utan risk. Brandkåren inkallades inte, utan man lät bilarna brinna ned eftersom man bedömde att det inte fanns någon risk för spridning.

Strax före midnatt uppgav polisen att flera butiker hade plundrats. Två personer ska ha misshandlats, en av dem ägare till en av de plundrade butikerna, enligt polisen.

Under tisdagen ska polisen gå runt i området och tala med butiksägare och boende.
 
 
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.