LUSKAMMA. Under helgen uppmanar förskolor och skolor föräldrar att kamma igenom sina barns hår - lössen måste väck! Foto: Mostphostos

Uppmaning till föräldrar i Stockholm – luskamma i helgen

Lussäsongen är här. Och nu under helgen är det avlusningsdagarna – en kampanj där föräldrarna uppmanas att luskamma sina barn för att undvika lusinvasion.

  • Publicerad 16:45, 14 sep 2018

De små blodsugarna är som mest aktiva under sommaren och i samband med skolstarten börjar lössen spridas. Avlusningsdagarnas syfte är att minska risken för lusepidemier och för att få föräldrar att förstå hur viktigt det är med regelbunden luskamning.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Anders Lindström,som är insektsforskare på Statens veterinärmedicinska anstalt, har lössen ökat de senaste 70 åren – han tillägger dock att det inte finns någon som sitter och räknar löss utan uttalandet grundar sig i den markanta ökningen av försäljningen av luspreparat.

– På 1940-talet var löss sällsynt. En av anledningarna till att man från början anställde sjuksköterskor i skolor var för att bli kvitt lössen. Sköterskorna använde starka gifter för att ta kol på krypen. Så det var alltså statens sätt att kollektivt bekämpa lössen. Nu börjar lössen återhämta sig och utöver det blir lössen idag snabbt resistenta mot dagens mildare medel, säger Anders Lindström.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Enligt Folkhälsomyndigheten har den som driver en förskola eller skola har ett ansvar att förebygga att huvudlöss sprids. Dock måste föräldrarna vara engagerade. För att bli av med lössen är det viktigt att alla som kan vara smittade blir undersökta och att alla behandlas samtidigt. En enda överlevande lus kan räcka för att epidemin återigen ska vara igång.