Uppmaning. Föräldrar i Rinkeby-Kista uppmanas släppa iväg barn och unga till förskola, skola och aktiviteter. Foto: Mostphotos

Uppmaningen: Barn måste tillbaka till skolan

Barn och unga måste tillbaka till skola, förskola och aktiviteter. Föreningar, samfund och myndigheter Rinkeby-Kista tar tillsammans ett krafttag för att sprida budskapet i hela stadsdelen.

  • Publicerad 12:14, 20 maj 2020

Vi har märkt att det skrivna budskapet inte når lika långt som det talande.

Rinkeby-Kista är en av de stadsdelar som drabbats hårdast av coronakrisen. På förskolor och skolor har frånvarosiffran stuckit ut jämfört med andra områden, berättar Per Granhällen, säkerhetsstrateg i Rinkeby-Kista.

– Det har visserligen blivit bättre, men frånvaron är fortfarande hög i både förskolor och skolor. Det leder till att man kan halka efter i skolan och även på den sociala fronten, säger han.

Går ihop bakom samma budskap

Stadsdelen har jobbat med krisledning sedan i början av mars, och tidigt togs beslutet att samla föreningar, samfund och myndigheter som är verksamma i området till Skypemöten varje tisdag, för att stämma av läget. Nu ska de gemensamt sprida ett budskap.

– Vi samlas bakom uppmaningen att hålla avstånd, skydda äldre och riskgrupper. Vi känner oro, men får inte låta rädslan ta över. Våra barn och unga måste fortsätta utvecklas och gå till förskola, skola och fritidsaktiviteter.

"Ska spridas från mun till mun"

Bland de aktörer som deltar finns bland annat stadsdelens fem största moskéer, Svenska Kyrkan och polisen. De ska nå ut med informationen på det sätt som passar den egna målgruppen bäst.

– Vi har märkt att det skrivna budskapet inte når lika långt som det talande, så främst är tanken att det ska spridas från mun till mun, vilket också gör det enklare med de olika språken. Det viktigaste är att det når fram till så många som möjligt, säger Per Granhällen.

Aktörerna som sprider budskapet

Folkets Husby, Fryshuset Husby, Husbymoskén, Islamiska Förbundet i Järva, Islamiska Kulturcenter i Rinkeby, Kistamoskén, Kista Sports Club, Rinkeby Folkets hus, Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning, Svenska kyrkan, Turkiska moskén i Rinkeby, Studiefrämjandet och Utbildningsförvaltningen.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt