Fyra tidigare ledamöter i Al-Azharstiftelsen har överklagat sina domar till Svea hovrätt. Foto: Evelina Hertz/Mostphotos

Uppmärksammade Al-Azhar-domen överklagas

I slutet av juni dömdes fyra personer med kopplingar till Al-Azharstiftelsen som stått åtalade för ekonomisk brottslighet. De har alla valt att överklaga domen till hovrätten och snart inleds förhandlingarna.

  • Publicerad 11:38, 7 aug 2019

I april i år åtalades sju personer med koppling till Al-Azharstiftelsen, som driver islamiska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby, för grova ekonomiska brott som ska ha begåtts mellan 2015 och 2018. Tidigare i somras kom domen.

Totalt fyra personer fälldes.

Två av de åtalade friades, och en person dök aldrig upp till förhandlingarna. Därför omfattade inte domen den personen.

En av de fyra som fanns skyldiga av tingsrätten är Al-Azharstiftelsens tidigare ordförande, som dömdes på samtliga åtalspunkter till fängelse i 4 år och 6 månader.

Han har nu valt att överklaga domen till Svea hovrätt och vill bland annat att samtliga åtalspunkter ska ogillas, och att det näringsförbud han belagts med ska hävas.

De andra tre tidigare ledamöterna i stiftelsen, som av tingsrätten dömdes för bland annat grovt bokföringsbrott, har också valt att överklaga sin domar.

Alla fyra nekar fortfarande till brott.

Fyra döms till fängelse i Al-Azharhärvan

Drev friskola – nu åtalas fem för grovt ekobrott

Yrkar på skärpa straff

I sin tur har kammaråklagarna Lisa Hermanrud och Jonas Svanfeldt gjort en anslutningsöverklagan till hovrätten, där de yrkar på att straffen mot de fyra tidigare ledamöterna ska skärpas.

– Ska hovrätten ändå pröva fallet så kan de också pröva hårdare straff, men en anslutningsöverklagan är avhängig av att de dömda själva väljer att överklaga tingsrättens dom. Skulle det vara så att de återkallar sin överklagan så faller vår också, säger Lisa Hermanrud.

Huvudförhandlingarna i Svea hovrätt inleds 21 augusti.

StockholmDirekt har sökt den tidigare ordförandens advokat utan framgång.

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt