Basketplanen vid Matteusskolan håller just nu på att rivas upp. Foto: Alex Klint

Upprorsstämning när populär basketplan rivs

Den populära basketplanen på Matteusskolan är innerstans sista med mjukt underlag. Nu rivs den – och ersätts med en tom konstgräsyta. Beslutet skapar upprorsstämning bland basketälskare i Stockholm.

  • Publicerad 09:00, 28 apr 2018

Alex Klimt är född och uppvuxen i Tyskland. Efter att ha bott en tid i Kalifornien där basket är väldigt stort, flyttade han 2013 till Stockholm. Han började spela basket på Matteusskolans plan eftersom den hade mjukt underlag till skillnad från asfalt som sliter mycket på knäna. Där fick han många kompisar och insåg att gemenskapen inom basketen var stor.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Varje sommar sen dess har vi varit uppemot femtio personer som spelat på Matteus, som är den enda i stan med mjukt underlag säger Alex Klimt.

Men i början av april fick han reda på att basketplanen skulle byggas om. En vattenskada under planen hade lett till att underlaget måste rivas upp. Men till hans förskräckelse fick han även höra att planen ska läggas om till en konstgräsplan efter vattenskadan är åtgärdad.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag överdriver inte nu, det var som en kniv i hjärtat. Alla mina kompisar spelar här, det här är integration på bästa sätt. Det är massor av olika människor som kommer hit för att spela, ibland pratas det sju olika språk under en och samma match. Vi blandar alltid tjejer och killar i lagen, det ser man knappt i fotboll, säger Alex Klimt.

Dunsandet stör grannarna

Basketplanen ligger på privat mark och det är byggföretaget Tagehus Holding AB som står bakom renoveringen och byggplanen. Efter att ha haft diskussioner med grannar och hotellet i närheten har det bestämts att basketspelandet anses vara störande.

– Vi bedömer att det enklaste är att göra en allmän konstgräsplan utan basketkorgar. Vid en del tillfällen under ljusa sommarnätter efter klockan 22 har det varit mycket störande ljud för grannarna som inte går att skärma av. Samtidigt vill vi vara med och titta på alternativa platser där man kan bygga en basketplan i stan, säger Karl Lilja, vd för Tagehus.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han förstår att basketspelarna blir upprörda, men menar att man måste ta hänsyn till boende i området.

När konstgräsplanen kan stå klar är inte helt klart, antingen till hösten eller årsskiftet. Matteusskolan kommer då även använda planen till gymnastikundervisning.

För Alex Klimt och hans basketspelande vänner är det inte mycket till tröst.

– Fotbollsplaner finns överallt. Den här planen är den enda vi har och nu tar de den ifrån oss.

Alex Klimt och Fang Yung håller upp nätet från basketkorgen. Den ska sparas som minne. Foto: Privat

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.