Äldre och yngre aktivist. Stephanie och Iva Viale satte ner foten med en skylt. Foto: Alexander Kuronen

Upprört möte om hotade parklekar i Farsta

Att två parklekar och en fritidsgård riskerar att läggas ner fick många arga medborgare att bege sig till möteslokalerna i Farsta centrum på tisdagskvällen.

  • Publicerad 13:20, 20 nov 2019

– Vad fan händer!?

En kvinnlig åhörare satte ord på många Farstabors känslor inför de väntade nedskärningarna av stadsdelens fritidsverksamhet. Ett 50-tal personer, varav flera barn, hade hittat till mötet. Tillräckligt många för att inte alla skulle få någon sittplats.

På hemgjorda skyltar stod det handskrivet: "Rädda parkleken". "Stäng inte parklekar och fritidsgårdar i Farsta! De behövs!"

En av skyltarna bar sjuåriga Hökisbon Iva på. Hon brukar vistas i parkleken Fagerlid och tycker att det skulle vara tråkigt om verksamheten där lades ner.

– Om de stänger parkleken kan man inte leka, säger Iva.

Men det finns ju andra parklekar?

– Ja, men om man bor ganska nära den gamla så orkar man kanske inte gå till den nya som ligger långt bort.

I själva möteslokalen var det de vuxna som tog till orda. Kritiken mot nedskärningsförslagen kom redan innan man nått den punkten på dagordningen. Som av en händelse var två kommunpoliser på plats för att prata lägesbild, och fick även de ta del av föräldrarnas oro.

Flera åhörare frågade poliserna om konsekvenser av att en verksamhet läggs ner. Nämndens ordförande Lars Jilmstad (M) klargjorde att han inte ville se något försök från åhörarna att tvinga fram ställningstaganden från polisen.

– Du kan inte säga att vi tvingar fram ställningstaganden!, blev svaret han möttes av.

Oppositionspartierna uppmanade flera gånger den grönblå majoriteten att pressa sina partikamrater i Stadshuset på mer pengar i budgeten.

På andra sidan rummet var det glesare mellan replikerna. Majoritetens svar gick i kort ut på att de inte heller tyckte om nedskärningarna, men att det var svårt att komma längre innan budgetdebatten ägt rum.

Efter mötet med folket konstaterade Lars Jilmstad att engagemanget för parlekarna och fritidsgården var väntat, men poängterade att det än så länge inte rör sig om ett färdigt förslag.

– Vi lyssnar och tar in vad folk sagt, säger Jilmstad.

Han flaggar för att det kan bli aktuellt att titta på om det finns något annat man kan spara in på i stället för parklekar och fritidsgård. Samtidigt menar han att det finns värre exempel på nedskärningar.

– Jag har träffat kommunalråd som fått lägga ner skolor, så det här skulle vara en relativt liten förändring, säger han.

Öppna förskolor kan tvingas flytta när parklekar stänger

Upprörd opposition. Tisdagens nämndmöte bjöd på känslor både från politiker och åhörare. Foto: Alexander Kuronen

Nämndordförande. Lars Jilmstad (M) tycker att oppositionen gör det lite lätt för sig. – Jag kan inte se ett absolut samband mellan antalet fritidsgårdar och brottsutvecklingen i Farsta, säger han. Foto: Alexander Kuronen

Parkleksanhängare. "Det kommer ett val senare och det här kommer man att minnas då", säger Hökisbon Mikael Andersson med sonen Love. Foto: Alexander Kuronen