Uppsägningar drogs tillbaka efter kritiken

Turerna kring de omstridda hyresbostäderna i Svartsjö fortsätter. Nu drar bolaget tillbaka tidigare uppsägningar.

  • Publicerad 01:15, 2 nov 2019

Det är inte bra för oss att de känner så.

Nyligen träffade företrädare för Ekerö bostäder hyresgäster på Kumlavägen. Under mötet bestämde fastighetsbolaget att dra tillbaka uppsägningarna för de fyra hyresgäster som ännu inte flyttat ut.

Uppsägningarna, som gjordes förra hösten, gick inte till på ett korrekt sätt, medger nu tillförordnade vd:n Ulf Bengtsson.  

– Uppsägningarna gjordes på ett ganska brutalt sätt, det kändes inte riktigt. Så vi drar tillbaka dem och försöker hitta andra vägar. De boende känner sig felaktigt behandlade och det är inte bra för oss att de känner så. Vi måste börja om och göra det här på ett bättre sätt, säger han.

Får köpa tillbaka

Hyresgästerna erbjuds i första hand att köpa sina lägenheter av Ekerö bostäder, vilket MälaröDirekt berättade förra veckan. Annars vill bolaget hitta andra köpare.

– Vi vill bli av med fastigheterna, men vi kommer att låta andra fastighetsbolag titta på dem. Om man vill bo kvar och vi inte kan lösa det får vi försöka sälja just den lägenheten till någon annan hyresvärd.

Om inte heller det är möjligt kan det i värsta fall bli aktuellt med nya uppsägningar.

– Den möjligheten finns fortfarande, men då ska det göras på ett bättre sätt än förra gången. Det är den yttersta konsekvensen. Vi vill inte hamna där igen, säger Ulf Bengtsson.

Anledningen till uppsägningarna var att Ekerö bostäder planerade en upprustning i området, vilket innefattade rivning och nybyggnation. Men både boende och Statens fastighetsverk motsatte sig planerna, då området klassas som riksintresse. I februari i år slutade tidigare vd:n Timo Siikaluoma och bolagets styrelse valde även att dra tillbaka sin rivnings- och bygglovsansökan.

Bengt Eriksson är hyresgäst i en av parkvillorna och han berättar för MälaröDirekt att han varken är intresserad av att köpa eller flytta.

– Jag har bott här i 27 år och tänker inte flytta härifrån. Jag räknar med att bo kvar tills de bär ut mig med bår eller kista.

Att uppsägningarna skulle dras tillbaka tycker han var väntat. Men han tror inte husen blir lätta att sälja.

– Det här huset behöver både dräneras och stambytas. Det har inte varit något underhåll på 27 år, säger Bengt Eriksson.

Sex hyresbostäder

Ekerö bostäder äger i dag sex hyreslägenheter på Kumlavägen. Tre av dem finns i de så kallade parkvillorna, två i Trekanten och en i Björndal.  

Fyra av lägenheterna är ännu bebodda, medan två står tomma.

Denice kan vinna pris på Lärargalan

Nyheter Gala. På måndag kan Ekebyhovs Denice Sverla vinna: ”Jag är en prestationsmänniska” Hon njuter varje dag på jobbet. Ekebyhovsläraren Denice Sverlas arbetsglädje har fått hennes elever att nominera henne till Lärargalan. – Då vinner vi tillsammans, säger hon.torsdag 14/11 11:25

Hon blir ny vd för Ekerö bostäder

Nyheter Rekryteringsprocessen är över. I veckan presenterades Ann Söderström som ny vd för Ekerö bostäder. Men hon börjar inte förrän till våren.lördag 9/11 1:15

Svårt för Fittjabussen att hinna med färjan

Nyheter Fastnar i köer. Vissa bussturer har tvingats vända Den nya busslinjen till Fittja har problem med framkomligheten. När bussen fastnar i köer på Slagstasidan har förarna svårt att hinna till färjan.lördag 9/11 1:15