Huddinge säger upp avtal för populärt sommarjobb

Det hyllade sommarjobbs-projektet Tillsammans för Vårby, Flemingsberg och Skogås får inte fortsätta organisera sommarjobb i Huddinge. Kommunen förlänger inte avtalet. Istället ska sommarjobben erbjudas av fastighetsbolagen och kommunen själva i ny regi.

  • Publicerad 17:40, 13 nov 2017

De här områdena är trötta på projekt. Man satsar ofta pengar på ett projekt i några år, sedan försvinner pengarna och satsningen.

– På ett personligt plan känns det jättetråkigt att inte få fortsätta. Vi har lagt ner vår själ i det här under fem år och byggt upp en stark förankring i områdena, säger Daniel Eidhagen, projektansvarig för Tillsammans för orten och delägare i företaget AD Tillsammans.

Sedan 2013 har företaget organiserat Huddinge kommuns sommarjobbs-satsning ”Tillsammans för Vårby”. 2015 startade konceptet i Flemingsberg. 2017 i Skogås. I somras jobbade totalt 270 ungdomar i kommunen mot ett gemensamt mål: att lyfta sin förort.

Här har unga själva fått arbetsleda unga. Jobbet går ut på att laga bänkar, måla staket, plocka ogräs och röja sly. Men syftet har också varit något större än det vanliga kommunala sommarjobbet:

Att skapa stolthet för området bland ungdomar och fostra lokala förebilder.

De städar upp sin ort: "Vi vill motbevisa fördomar om lata tonåringar"

"Man hör ofta folk som klagar på att vi ungdomar förstör. Men nu bygger vi också upp området och gör det finare. Äldre får en mer positiv inställning till oss. Man känner sig stolt"

Har hyllats

Konceptet har hyllats av såväl politiker, polis, boende. Men nu har alltså Huddinge kommun valt att inte förlänga avtalet.

– Ambitionen är att fortsätta erbjuda sommarjobb i Flemingsberg, Skogås och Vårby i samma omfattning. Men vi måste hitta nya långsiktigt hållbara former, säger Toralf Nilsson, administrativ direktör på Huddinge kommun.

Enligt kommunen har projektet vuxit sig så stort att det inte var möjligt att förlänga avtalet utan en ny upphandling. Istället har kommunen valt att fortsätta i egen regi.

Nu ska kommunen och de tre fastighetsbolagen som ingår i samarbetet starta en förening som ska sköta projektledning och arbetsledning. Sommarjobb ska fortfarande erbjudas, men under nya former.

– Ur ungdomarnas perspektiv blir det ingen förändring. Innehållet ska vara det samma, med fokus på trivsel och trygghet. Men det blir föreningen som får se till att anställa och upphandla.

Hinner ni få ihop det här till nästa sommar?

– Ja, det är vår bedömning. Eftersom tiden är knapp siktar vi på att projektanställa arbetsledningen, säger Toralf Nilsson.

De unga lyfter Flemingsberg

Trötta på projekt

Daniel Eidhagen är orolig att det långsiktiga arbetet för trygghet går förlorat.

– De här områdena är trötta på projekt. Man satsar ofta pengar på ett projekt i några år, sedan försvinner pengarna och satsningen.

Tillsammans för orten hade byggt upp ett förtroende och en lokal förankring, menar han.

– Ungdomar räknar med Tillsammans för orten. Många har haft äldre syskon som varit med och jobbat. Man söker jobbet för att man själv vill bli en förebild, säger Daniel Eidhagen.

Först hårt arbete - sen skönt häng i Vårby gård centrum

Tillsammans för orten

Tillsammans för orten startade i Vårby 2013 och har vuxit sedan dess. 2015 startade projektet i Flemingsberg. 2017 i Skogås.

Projektet finansieras av kommunen och fastighetsägarna Huge Bostäder, D Carnegie & Co och Balder.