1920-tal. Bilden är tagen på dåvarande Enköpingsvägen och nuvarande Häradsvägen i Barkarby. I bakgrunden skymtar Järfälla kyrka. Foto: Okänd fotograf/Järfälla bildarkiv

Upptäck gamla Järfälla i ny fotoutställning

Järfälla för hundra år sedan – det är fokus i en ny fotoutställning som snart slår upp portarna i Jakobsbergs konsthall.

  • Publicerad 16:39, 24 aug 2018

Bilder härifrån – en tid. En plats. Ett liv. Så heter fotoutställningen som öppnar i Jakobsbergs konsthall nästa helg, och består av fotografier från Järfällas bildarkiv.

Den täcker åren 1900-1930.

– Det som är spännande med den här perioden är att det vid förra sekelskiftet var en brytpunkt i kommunens historia. Det var bostadsbrist i Stockholm och tomter började styckas upp i Järfälla, säger utställningens projektledare Marc Davin.

Han fortsätter:

– Det är här Järfälla kommun börjar sina första steg, och utställningen tar fasta på nybyggarandan och har den som utgångspunkt.

Fototävling och hemvändardag

Utställningen består bland annat av ett trettiotal fotografier, filmsnuttar och en interaktiv del, där det går att se nutida och dåtida foton av samma plats.

– Det ska kännas som att kika in genom ett nyckelhål och se vad som hände här i början av 1900-talet och några årtionden framåt. Man ska få känslan av historiens vingslag, säger Marc Davin.

Vernissage är lördag 1 september kl 12-15. Utställningen pågår i Jakobsbergs konsthall som ligger i Jakobsbergs bibliotek till 7 oktober. Utöver utställningen kommer en rad aktiviteter arrangeras, som en fototävling under Järfällafestivalen 15 september, och en hemvändardag 22 september.

Fotoaktiviteter på Jakobsbergs bibliotek

1 september vernissage kl 12-15

5, 12, 19, 21, 26 september och 3 oktober guidade lunchvisningar kl 11.30

8 september kulturarvsdag med föredrag kl 12 och kl 14

13 september-20 september fotoutställning med bidrag från tio fotografer från Järfälla konstforum på Hyllan

15 september fototävling på Järfällafestivalen

22 september hemvändardag kl 11-15

27 september historisk fotoföreläsning kl 18.30

1 oktober föresläsning om Järfällas lokal-tv 18.30

6 oktober workshop bygg en lådkamera, från 15 år

Aktiviteterna sker på Jakobsbergs bibliotek.

Stockholm Direkt