Dröjer. Frågan om en till uppvärmd plan i Järfälla har varit på tapeten i flera år, men än är ingen färdig plan i sikte. Arkivbild från Viksjövallen. Foto: Ylva Bergman

Uppvärmd bollplan skjuts på framtiden

Att Järfälla ska få en till uppvärmd fotbollsplan har det funnits tankar om i flera år. Men nu skjuts det på framtiden än en gång, då kommunen vill invänta planerna på framtidens Veddesta.

  • Publicerad 11:24, 19 maj 2020

Det vi landat i är att beslutet läggs på is.

Sedan 2017 har Järfällas fotbollsföreningar haft kontakt med kommunen med ett gemensamt mål – att en till uppvärmd fotbollsplan ska anläggas någonstans i kommunen.

Den befintliga, uppvärmda plan som finns är Järfällavallens A-plan i Jakobsberg. När B-planen förra våren fick nytt konstgräs var tanken först att även den skulle bli uppvärmd, men kommunen backade från den idén. Detta då Norrvatten har ledningar under planen som inte går att flytta, något JärfällaDirekt rapporterade om för ett år sedan.

Sedan dess har kommunen sett över om det skulle gå att göra Bolindervallen uppvärmd, något de kommit fram till att de inte kommer göra, även om planen ska få nytt konstgräs.

Förra veckan klubbade kultur- demokrati- och fritidsnämnden därför att beslut om var en ny, uppvärmd plan ska anläggas ska vänta tills det att kommunens planer för Veddestaområdet och fotbollsplaner där är klar.

– Det vi landat i är att beslutet läggs på is tills man har konstaterat vad som händer med övriga tankar kring fotbollsetableringar i kommunen. Det är det vi är osäkra på, och därför har vi bestämt oss för att avvakta, säger Torsten Friberg (C), nämndordförande.

"Tappar träning"

Serdar Saygieder, styrelseordförande i FC Järfälla, pekar på att Järfällavallens A-plan som är uppvärmd främst är anpassad till seniorfotboll.

– Det som händer på vintrarna är att det finns väldigt få tider inomhus, och vissa har ingen träning utomhus på vintern. Och en del ungdomar har ingen annan idrott. Våra fotbollsutövare tappar väldigt mycket träning, det är den största effekten, säger Serdar Saygieder.

Men Torsten Friberg tycker att det är rimligt att skjuta upp ett beslut, trots att det påverkar föreningarna negativt.

– Det är inte lyckligt, men det handlar om att etablera det här på ett så riktigt sätt som möjligt, och det är inte konstigt att man i ett läge där det byggs mycket i Järfälla, avvaktar frågan om att anlägga en uppvärmd bollplan tills vi har en helhetsbild, säger Torsten Friberg.

LÄS ÄVEN: Fortsatt vinterbrist på fotbollsplaner för Järfällas klubbar

Uppvärmd plan

Sedan 2017 har fotbollsföreningar i Järfälla haft en dialog med kommunen om att bygga en till uppvärmd bollplan.

Detta för att möjliggöra för fler barn och unga att träna fotboll utomhus vintertid.

I nuläget är det inte klart när och var planen kan byggas, men en tanke är att Veddesta kan få en uppvärmd plan.

Visa merVisa mindre