HEMKOMST. Ursvik IK får hem sina utestängda seniorlag till egna idrottsplatsen 2020 och en dom i Mark- och miljödomstolen kan innebära att det blir utan begränsningar. Foto: Jonny Andersson

Ursvik IK hoppas få komma hem

Möjligheten för Ursvik IK att bedriva seniorverksamhet på egna idrottsplatsen har ljusnat. Detta sedan Naturvårdsverket backat från att buller från idrottsplatser ska likställas med industribuller.

  • Publicerad 15:13, 14 feb 2020

Ursvik IK tvingades i fjol lämna Ursviks idrottsplats under kvällar och helger, efter att Naturvårdsverket jämställt ljudbilden på idrottsplatser med industribuller.

Beslutet blev mest uppmärksammat i Nacka kommun, där Boo FF inte fick nyttja Boovallen som tidigare. I Sundbyberg hakade alltså politikerna på och Ursvik IK:s seniorverksamhet blev istället hänvisade till Örvallen – men nu kan föreningen få komma hem.

I ett yrkande till Mark- och miljödomstolen har Naturvårdsverket nu ändrat sitt tidigare utlåtande om buller från en idrottsanläggning, vilket Aftonbladet sport var först att skriva om.

DAMLAG. Under deras allra första säsong slutade UIK:s damlag trea i division 5 och i år spelar de i division 4. Foto: Ursvik IK

Vill flytta hem

– Vi spelade alla matcher på Örvallen, säger Kristina Nyman, notorisk målgörare i damlaget, och fortsätter:

– Örvallen är bra, men det är inte som att spela hemma där vi har klubbhus och ordinarie verksamheten.

I Naturvårdsverket nya bedömning hänvisas till en dom i Mark- och miljödomstolen i mars 2016 där det handlade om buller kring en återvinningsstation. Domstolen fastslog att "ett starkt allmänintresse" motiverade en ÅVS på platsen.

Samma allmänintresse borde gälla även idrottsplatser, enligt bedömningen.

Tar inget för givet

– Jag vet inte vad det innebära för vår fotbollsverksamhet, och har lärt mig att inte kan hoppa över bäcken för tidigt. Utan att vara påläst verkar det ändå ligga i linje med vad vi tycker, säger Staffan Lilja, UIK:s ordförande.

Samman förhållningssätt har Kristina Nyman. Hon vill veta, inte spekulera innan Mark- och miljödomstolen presenterar en dom.

– Domen borde ha kommit innan årsskiftet. Frågan är inte bara viktig för oss i Sundbyberg och Boo FF i Nacka, den kan generellt förändra situationen i hela Sverige, i synnerhet i urbana miljöer, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Nya direktiv

I månadsskiftet september/oktober 2019 beslutade nämnden att förbise regelverket och gav löften om att UIK under 2020 skulle få spela ett begränsat antal hemmamatcher på Ursviks IP.

Staffan Lilja var då besviken över att klubben inte fick vara med och styra upp tider.

– Nu hoppas jag verkligen att vi får komma hem. Ursviks IP har varit klubbens hem i 70 år och här vill vi vara, säger Staffan Lilja nu.

Ursvik IK

Grundades 1930

I början av 2000-talet hade klubben under 100 medlemmar.

Byggboomen i Ursvik har medfört att UIK i dag har över 1 000 aktiva.

Enbart på ungdomssidan finns det 52 lag.

Antalet ledare närmar sig 200.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Då avgörs ödet för Sundbybergs multihall

Nyheter Möte. Hallens framtid ska upp för beslut Lösningen på behovet av idrottsytor i Sundbyberg har varit den tilltänkta multihallen i tre plan på Sundbybergs idrottsplats. Snart avgörs anläggningens öde när politiker, tjänstemän och företrädare...fredag 28/2 15:49

Då öppnar Storskogens p-garage

Nyheter Hyreshöjning efter renovering En del stök återstår men om två månader ska parkeringshysterin kring Bergdalen mildras. Innan dess ska övre parkeringsplanet på Storskogens garage renoveras.fredag 28/2 11:28

RAW comedy club tillbaka i Sundbyberg

Nyheter Mårten Andersson: Sundbyberg känns ännu mer på gång RAW comedy club finns sedan tidigare i Stockholm och Göteborg. Tredje klubben finns snart i Sundbyberg när de gör comeback.torsdag 27/2 15:40
Stockholm Direkt