TROGEN. Frånsett korta sejourer i BP och AIK har Staffan Lilja varit UIK trogen och nu strider han och medlemmarna för att inte stängas ut från Ursviks IP som ligger en utspark från hårt trafikerade Enköpingsvägen. Foto: Jonny Andersson

Ursviks IK vill få hem seniorlagen

Ska ljudnivån på lek- och idrottsplatser jämföras med industribuller? Det är frågan som Sundbybergs politiker och ytterst svensk lag måste ta ställning till. För Ursviks IK handlar det om viljan att samla klubben på Ursviks IP.

  • Publicerad 10:32, 4 sep 2019

Mark- och miljödomstolen i Nacka har i en dom från i juli slagit fast att ljudnivån på Boovallen är för hög och givit grannarna rätt i sina klagomål – som kan begränsa och stoppa lek- och idrottsverksamheten.

I Sundbyberg fick redan i våras styrelsen i Ursviks IK beskedet att seniorlagen inte skulle få spela på hemmaplan. Man var för högljudda.

– Vårt beslut är kortsiktigt utifrån riktlinjer, säger Johan Storåkers (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Riktlinjerna uppfattas av många som märkliga. Lek- och idrottsljud likställs med industribuller och får inte överstiga 45 decibel. En trafikerad väg har 55 decibel som gräns.

Ljudmätningar låg till grund för beslutet vid Ursviks IP. I höst ska staden arbeta fram ett mer permanent beslut.

– Beslutet var svårt. Som politiker ser jag med oro på om idrott ska begränsas på grund av bullerärenden. Men vi hade, som sagt, att ta ställning till formella myndighetsbeslut och gjorde en noggrann beredning, säger Johan Storåkers.

43 år i UIK

Staffan Lilja är sedan 13 år klubbordförande. Totalt har han 43 år i klubben så färgerna på hans idrottshjärta behöver ingen undra över. När han tog vid efter Per Nilsson hade klubben cirka 70 aktiva. I dag har UIK över 1 000 aktiva och 52 lag i barn- och ungdomsserien St. Erikscupen.

– Vad jag och föreningen vill är att seniorerna, damer och herrar, ska vara förebilder här. I dag är de i första hand hänvisade till Örvallen, dit tar sig inte våra ungdomsspelare. Stommen i herrlaget är 02:or, mer än hälften av dem har varit ledare i fotbollsskolan och är barnens idoler, säger Staffan Lilja.

"Gigantiskt problem"

Konflikten handlar om att det låter för mycket när seniorlagen spelar matcher.

– Låter juniorer mindre?

– Kärnfrågan är om barns lekar och en klubbs verksamhet ska jämföra med industribuller? Är det så har vi ett gigantiskt problem i Sverige, fortsätter Staffan Lilja.

Strålkastarljuset har varit ett annat störningsmoment men lamporna har riktats om och släcks ner 22.00. Inom klubben inpräntas barn och ungdomar med en vädjan som Sundbybergs stad fäst på klubbhuset.

På en skylt står: "För att alla ska trivas: Spela i första hand på planhalvan som vetter mot Brotorpshallen för att inte störa grannarna."

BEKYMRAD. Staffan Lilja vill få hem klubbens seniorlag så att klubbens ungdomar kan se dem på helgeftermiddagar. Foto: Jonny Andersson

Tunnel stängs på grund av skadegörelse

Nyheter Sanering av klotter täpper igen avloppen Sundbybergs stad har stängt Esplanadens gång- och cykeltunneln och fler fotgängare än normalt går nu över järnvägsspåren. Orsaken till åtgärden är en längre tids omfattande skadegörelse i tunneln.onsdag 11/9 10:27

Fler våldtäkter ska klaras upp i Norrort

Nyheter Polisen startar ny sexualbrottsgrupp för norra Stockholm Kortare handläggningstider och fler ärenden som leder till åtal. Det är syftet med en särskild satsning på sexualbrottsutredningar som polisen i norra Stockholm nu startar.måndag 9/9 11:10
Stockholm Direkt