Olycka. "Ett barn som kliver ut mellan bilar kanske inte syns förrän det är för sent.", säger Hanna Westberg Amaral. Foto: Jonny Andersson

Ursviksborna har lessnat på fortkörare

Ursviksbon Anna Westberg Amaral har tröttnat på återkommande hastighetsöverträdelser i Ursvik. Efter ett inlägg på Facebook har hon nu startat en namninsamling för att få ett slut på fortkörningarna.

  • Publicerad 08:57, 6 sep 2019

I måndags fick Hanna Westberg Amaral nog och vände sig till alla som följer Facebookgruppen Ursvik – ”För alla som bor i Sumpans trevligaste stadsdel, Ursvik!”

Inget extraordinärt hände just den förmiddagen. Sedan länge har Hanna instinktivt reagerat när bilister kör för fort på Marieborgsgatan eller andra gator i Ursvik och gjort dämpande gester med armarna.

– Jag blev bara så arg och tänkte att jag måste göra något.

Utöver inlägget på Facebook skickade hon ett argt mejl till SL.

– En del av deras chaufförer kör också alldeles för fort. Nej, jag har inte fått svar.

Hanna bor i området och har två barn, 5 och 1 år och tre månader.

– Väldigt många barn växer upp i Ursvik. Rätt var det är sker en olycka till följd av att någon håller för hög hastighet. Barn springer efter bollar, leker och tänker sig inte för.

Kritisk till raka, breda vägar

Stefan Bergström, ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden, har länge uppmärksammat trafiksituationen i Ursvik och Brotorp och sett till att åtgärder vidtagits men är övertygad om att mer behöver göras.

– Gatorna i Ursvik är för raka och breda, säger han.

Vägbulor får bilister att sänka farten, men skapar arbetsmiljöproblem för bussförare. Härom veckan blev det en riksnyhet att Stockholms Stad vill testa dynamiska farthinder, i vardagstal kallade falluckor, på bland annat Sörgårdsvägen i Kälvesta.

Sensorer känner om en bil kommer i hög hastighet och en lucka öppnas, vilket ger bilen en smäll.

Utvecklingen av detta och andra idéer följer Stefan Bergström.

– Trafiksituationen i Ursvik är högt upp på min agenda, säger han.

Hoppas se resultat

Så även för Hanna Westberg Amaral. Till följd av responsen startade hon en namninsamling i tisdags och hade 120 namn på några timmar.

– Jag har aldrig gjort någon sådant här tidigare. Det känns bra att folk bryr sig och jag hoppas att det leder till något.

Annas text på facebook:

Hej alla bilister!

Vill bara påminna er om att köra i 30 km/h på våra gator här i Ursvik! Blir så himla ledsen, arg och besviken när jag ser bilar köra snabbt! Vi är många här som har småbarn och ni vet hur barn är, de kan springa ut på gatan utan att tänka. Kör ni då i 50km/h så är det kört! Kom ihåg det! Jag ser föräldrar med barn i bilen som kör över hastighetsgränsen! Snälla, snälla vi vill inte se några olyckor här eller någon annanstans för den delen!

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Moisés Ubeira ny gruppledare för Vänsterpartiet

Nyheter "Känns jättekul att få axla ett stort ansvar." Moisés Ubeira har utsetts till ny gruppledare för Vänsterpartiet i Sundbyberg. – Som vice gruppledare har jag varit beredd, säger den nyblivne tvåbarnspappan.måndag 23/9 13:42
Stockholm Direkt