Ut med gammalt, lyft in det nya

Nu ska det gamla året stånkas ut. Det nya lyftas in. På Håbo Atletklubb märks nyårslöftets tid.

  • Publicerad 13:23, 11 jan 2019

Snön vräker ner, kylan kryper innanför kläderna, men bakom den vita dörren svettas det. Januari har tagit plats i folks medvetanden. Nyårslöftenas tid med andra ord. Det brukar inte sällan innebära en rusning till gymmen. De flesta brukar sälja mer än dubbelt så mycket som en normal månad. Detta fenomen märkte man av även på Håbo Atletklubb när det som vanligt såldes kort på måndagskvällen.

– I går så sattes det all time high i att sälja träningskort. Det var påtagligt alltså. Så det ska bli spännande att se om det innebär att det börjar bli trångt här, säger ordförande Christer Restrup.

Här finns dock gott om veteraner. Som Tomas Ring som tillsammans med sonen Marcus och svenske mästaren i bänkpress med utrustning, Martin Andersson, förbereder sig för att tävla som lag i SM i Sundsvall som börjar den 28 januari.

– Vi ska försöka ta en medalj där, säger Tomas Ring mellan lyften och coachningen av Marcus som intygar att det är bra att ha en pappa som tränare.

Traditionell träning

Det är kanske inte Håbo Atletklubb folk tänker på i första hand när det gäller just nyårslöften. Då kommer kanske de stora gymkedjorna upp i medvetandet hos folk.

– Jag förstår vad du menar, men om jag får vända på tanken litegrann så är det ju det här som är det traditionella gymmet. Den här typen av träningslokaler har funnits sedan början av 1900-talet. De andra är företag, vi är en ideell förening. En idrottsförening med många motionärer. Som jag förstår det är vi kommunens största förening till medlemmar. Vi har 800, säger ordföranden Christer Restrup.

Bland dessa är det mellan femton och tjugo personer som tävlar.

– De som är tävlande är väldigt duktiga. Vi har en bra spets, säger Restrup.

Lätta 127

När Martin Andersson lyfter den här kvällen blir det inte mer än 127 kilo. För de flesta är det givetvis alldeles för tungt att ens pröva på. För Andersson bara uppvärmning. Han vann SM på 310 kilo.

– Det tyngsta med tröja (bänktröja, en extremt tight och styv tröja som stöder axlarna och ger extra kraft i lyftet. reds. anm.) gjorde jag i torsdags. Då lyfte jag 347,5 kilo.

En annan attityd

Man märkte alltså av nyårsruschen i måndags på atletklubben, men Christer Restrup menar att det är en annan känsla i den här lokalen än i många andra gym med betydlig kändare namn.

– Det är skillnad i attityd, kan man säga, mellan de som tränar här och de som tränar på ett vanligt gym. Vi har en social gemenskap som skiljer sig. Vi vill att alla ska känna att de hör hemma här. Här kan man vara med och träna från tolv år och den äldsta som tränar här är född 1934.

Hjul stulna i Brunna

Det har varit en lugn helg i Bålsta, men i Brunna har en större stöld uppdagats.måndag 17/6 14:13

Nu kan sjuornas idéer om Bro bli verklighet

Engagemang. Att medverka i sin framtid var viktigast. Broskolans sjuor har ägnat mycket tid och engagemang åt att rita upp ett tryggare och finare Bro centrum den här terminen – och deras förslag skulle kunna bli verklighet.lördag 15/6 13:00

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt