Står still. Essingeskolan och Förskolan Galaxen på Stora Essingen. Foto: SISAB

Utbyggnaden av Essingeskolan hänger löst

Den stora utbyggnadsplanen för Essingeskolan, Lycée Français och en ny förskola har pausats. Nu ska projektet göras om, men tidsplanen är oklar.

  • Publicerad 12:48, 7 jan 2019

Pengar. Det är orsaken till att det stora projektet med att bygga ut Essingeskolan har gått i stå. De tre intressenterna, utbildningsförvaltningen, Lycée Français och stadsdelsnämnden har inte hittat en ekonomisk lösning som är hållbar för alla tre, enligt Sisab, stadens skolfastighetsbolag.

Förskola och skolor på Essingen byggs ut

Målet var att ta fram ett skarpt förslag till årsskiftet och att allt kunde vara klart om cirka fyra år. Så lär det inte bli. Utbildningsförvaltningen har krävt ett omtag för hela projektet.

– Vi har fått en offert på nästan 200 miljoner för bygget, för 100 ytterligare elever. En ny skola med 1 000 elever kostar runt 400 miljoner att bygga. Men vi försöker hitta en ny lösning och det måste gå mycket snabbt, säger Gunnar Wohlin, Kungsholmens grundskolechef.

I januari ska skolan hålla ett informationsmöte kring framtidsplanerna enligt honom.

Hos Sisab finns det i dagsläget ingen tidsplan för när ett nytt förslag kan finnas på bordet. Nu ska projektet stötas och blötas och de ekonomiska förutsättningarna måste klargöras.

Ansträngt läge inom förskolan

På Stora Essingen har det även varit brist på förskoleplatser sedan Skogsmarken tvingades stänga för två år sedan. Den nya förskolan, som ska ligga på skolans mark, är tänkt att ersätta den befintliga förskolan på gården och Vängåvans förskola – vars bygglov går ut i november 2020.

Hoppet ute för Skogsmarken – bostadsrättsföreningen vill bygga om förskolan till bostäder

På stadsdelsförvaltningen utgår man fortfarande från att Sisab ska leverera en förskola till januari 2021, vilket klubbades på stadsdelsnämnden i maj. Men trots att den tidsplanen nu ser ut att spricka har inte Sisab gett något besked om förseningar till stadsdelen. Därför finns inte heller någon plan B i dagsläget, enligt stadsdelsförvaltningen.

Kan det bli aktuellt att bygga förskolan trots att den stora utbyggnadsplanen har pausats?

– Ja, det kan bli aktuellt med tanke på behoven. Nu måste vi titta på åtgärder även på kort sikt eftersom det större projektet ännu inte har ett startdatum. Men inget är bestämt ännu, säger Thomas Bergsell, pressansvarig på Sisab.

Tidigare planerna

Essingeskolan: Från 290 till 340/420 elever.

Lycée Français: Från 756 till 840 elever.

Ny förskola, ersätter Galaxen (cirka 40 platser): 108 förskolebarn.

Kostnaden beräknades till totalt 343 miljoner kronor

Målet var att ombyggnationerna skulle vara klara 2022-2023.