Väsjön. En ny tidsplan för färdigställandet av stadsdelen Väsjön väntas under sommaren, meddelar Moa Rasmusson (L), samhällsbyggnadsnämndens ordförande. Foto: Sollentuna kommun/Anna Wettergård

Utbyggnaden av Väsjön blir kraftigt försenad

Ett sviktande intresse för att bygga bostäder halverar utvecklingen av Väsjön. Nu har Sollentuna kommun tagit fram en ny strategi för stadsdelen.

  • Publicerad 16:30, 18 maj 2020

Sollentuna kommun har tagit fram nya direktiv för utbyggnaden av Väsjön.

Sedan 2017 har målet varit att färdigställa 300 nya bostäder varje år. Målet har dock inte uppnåtts och nu ändrar man den siffran till 150 bostäder om året.

En orsak uppges vara att intresset för att bygga nya bostäder i Stockholm har minskat – vilket kan förlänga färdigställandet av den nya stadsdelen kraftigt.

– Vi har gjort en genomlysning av arbetet i Väsjön, det som genomförts och det som återstår. Därefter har prognosen justerats utifrån vad vi anser att marknaden och ekonomin klarar av, säger Moa Rasmusson (L) till SollentunaDirekt.

Ny prognos i sommar

Det nya direktivet ersätter det gamla från 2017.

Orsaken bakom beslutet uppges vara att bostadsmarknaden har förändrats på kort tid. Färdigställandet av Väsjön har tidigare varit utsatt till 2032, men kan alltså nu skjutas fram rejält.

En mer detaljrik prognos för Väsjön väntas under sommaren, 2020.

– Vi har sett en förändring på bostadsmarknaden under en tid. Det gäller inte bara i Sollentuna, och för Väsjön, utan i hela samhället, säger Moa Rasmusson (L).

Inget slutdatum

Totalt ska utbyggnaden av Väsjön skapa 4 000 nya bostäder i Sollentuna.

Projektet för Väsjön har tidigare innefattat elva detaljplaner, varav fyra godkända. Senast i februari godkändes detaljplanen för Södra Väsjön. Antalet detaljplaner kommer att förändras till följd av de nya direktiven.

I den nya strategin för Väsjön prioriteras färdigställandet av Södersätra, påbörjandet av Väsjö torg samt ett antal mindre kvarter i Norra Väsjön.

Finns det ett slutgiltigt datum för hela området?

– Nej, det är inte sagt. Men rent konkret kan det innebära en fördubbling av hur lång tid det tar när vi justerar prognosen, säger Moa Rasmusson (L).

Väsjön

Den 4 maj fattades ett nytt beslut om direktiven för Väsjön av kommunstyrelsen i Sollentuna.

Både hyresrätter, bostadsrätter och stadsradhus planeras i projektet.

En ny tidsplan för utbyggnaden av stadsdelen väntas under sommaren 2020.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Nu har nationaldagen spelats in

Nyheter Förinspelad video släpps den 6 juni Det blir ett nationaldagsfirande i Sollentuna. Under sex dagar har 150 personer spelat in ett förinspelat firande - som släpps den 6 juni. Maria Stadell är producenten bakom filmen.torsdag 28/5 16:30

Sollentunavallen med i tävling om finast IP

Nyheter "En plats för alla åldrar och alla nivåer" Förra veckan startade SportExpressen Föreningslivs tävlingen ”Sveriges finast IP”. En av kandidaterna är Sollentunavallen.torsdag 28/5 15:59

Skola förlorar sin engelskaprofil

Nyheter Byter namn till Turebergsskolan Sollentuna International School byter namn till Turebergsskolan och förlorar sin engelskaprofil. Utbildningskontoret meddelar att skolan har haft svårt att leva upp till profilen.torsdag 28/5 9:07
Stockholm Direkt