Det har gått tio månader sedan Ali Mahmoud Abou Gadied och hans fru Hanan Al Dalati kom till Sverige med sina tre döttrar Sara, Amina och Youmna. Foto: Linda Gren

Utdömda äldreboendet blev deras nya hem

För snart ett år sedan flyttade de första nyanlända in på Vasen på Kadettgatan. Nu håller 300 personer på att bygga upp ett helt nytt liv i Vasastan. Vi tittade in för att se hur det går.

  • Publicerad 19:50, 8 mar 2018

Det har gått tio månader sedan Ali Mahmoud Abou Gadied och hans fru Hanan Al Dalati kom till Sverige med sina tre döttrar Sara, Amina och Youmna. För fyra år sedan flydde de från kriget i Syrien där Ali jobbade som lärare i arabiska och Hanan som mikrobiolog. I dag läser båda på SFI och barnen går i förskola i samma hus som de bor i. Familjen trivs väldigt bra i Vasastan.

– Det är så nära till allt. Till skolan, affären, sjukhuset och olika myndigheter. Vi är så tacksamma för det fina bemötande vi fått och är fullt medvetna om att många svenskar skulle vilja bo såhär centralt, säger Ali Mahmoud Abou Gadied.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Planen är att Hanan ska fortsätta arbeta i laboratorium, hon hoppas kunna konvertera sina betyg från Syrien. Ali siktar på att bli bibliotekarie. Hans ena ben sprängdes bort under en flygattack mot högstadieskolan han arbetade i. Han höll på att evakuera eleverna men hann inte undan själv. Efter det flydde familjen till Libanon där Ali fick vård.

– Jag skulle gärna fortsätta som lärare men har inte riktigt de förutsättningarna. Men jag är väldigt litteraturintresserad också, det vore kul att arbeta på ett bibliotek, säger han.

Ett intresse som Ali Mahmoud Abou Gadied har är simning. Han brukar träna på Eriksdalsbadet och siktar på Paralympics 2020.

– Det är så kul att det finns ett så stort intresse för simning och sport i Sverige. När jag kommer till simhallen brukar folk stå och hänga på låset innan den har öppnat, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Det var i påskas förra året som nyanlända med uppehållstillstånd började flytta in i de 78 ettorna och tvåorna på Vasen som tidigare inhyste ett äldreboende. Anledningen till att äldreboendet stängde var att Arbetsmiljöverket dömt ut badrummen som för trånga att arbeta i. I dag bor drygt 300 personer på Vasen.

– Det fungerar otroligt bra i förhållande till hur många som bor här. Fastigheterna som vi driftar är ju egentligen inte dimensionerade, med tvättrum och sophantering, efter den mängd människor som bor i dem, säger Mattias Rosenqvist på Stiftelsen Stockholms Hotellhem, SHIS som har stadens uppdrag att ordna med boende åt nyanlända.

I en möteslokal på bottenplan ordnar bland annat volontärgruppen "Goda grannar" som på olika sätt hjälper nyanlända kontinuerliga möten.

– Det är flera olika aktiviteter där och vi har ett jättebra samarbete med Norrmalms stadsdelsförvaltning, säger platschefen Allan Söderberg.

I lägenheten på Kadettgatan äter 7-åriga tvillingarna Sara och Amina och lillasyster Youmna, 4, frukt. De har lärt sig en hel del svenska och ibland rättar de sina föräldrar när de säger fel. I framtiden vill Amina bli kirurg och Sara läkare. Youmna siktar på kockyrket.

– Här finns möjligheter att uppnå det man vill, säger pappa Ali Mahmoud Abou Gadied.

– Jag vill bli en läkare som tar blodprover, säger Sara.

Hanan Al Dalati och döttrarna Sara, Amina och Youmna tittar på gamla bilder. Foto: Linda Gren

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här ska burgare kriga mot burritos

Nyheter Jihan Yacoob är trött på ställen som "bara" serverar burgare. Nu tar han sitt amerikanskmexikanska koncept "burgers vs burritos" till Kungsholmen.torsdag 21/6 16:17

Ny gratisfestival på Östermalm

Nyheter ✓Morgonyoga ✓Aw-häng ✓Livespelningar Yoga, musik och föreläsningar. Mötesplatsen "A house" i gamla arkitekturhögskolan ordnade gratis minifestival i veckan som gick och tanken är att den ska bli återkommande.torsdag 21/6 15:58