Öppet. Flera restauranger i Danderyd och Täby har sina uteserveringar öppna. Foto: Rolf Andersson

Uteserveringar möter våren utan förväntan

I Stockholm har vissa krogar öppnat uteserveringarna tidigare på grund av corona. Men bland Täby och Danderyds krögare råder delade meningar om tidig öppning.

  • Publicerad 17:08, 25 mar 2020

Folk vågar inte gå ut.

Coronavirusets spridning har gjort att många gäster inte längre vågar gå på restaurang. I förra veckan kom besked från Stockholm stad att de lättar på bestämmelserna för att stötta krogar och kaféer som drabbats hårt i coronatider.

De verksamheter som redan har fått tillstånd att öppna sina uteserveringar från den 1 april kan höra av sig till polisen för att få göra det tidigare, uppgav staden i ett pressmeddelande.

I Danderyd och Täby har tillståndshavare för servering av alkoholdrycker i regel stadigvarande serveringstillstånd på uteserveringar året runt. De som har uteserveringar på offentliga platser behöver dock söka tillstånd hos polisen.

Redan öppnat

Flera restauranger i Danderyd har redan öppnat sina uteserveringar. En av dem är Monrads i Djursholm.

– Vi brukar öppna till påsk i vanliga fall. Men vi följer utvecklingen och insåg att det här var något vi behövde göra. Vi öppnade uteserveringen förra helgen, berättar Lina Monrad, ägarinna till Monrads.

Även på vissa håll har uteserveringar i Täby slagit upp portarna. Viggbyholms stationskafe kör så ofta vädret tillåter och snart öppnar även Pont i Hägernäs strand sin servering. Men ägaren för Pont Hasse Kaja tror inte det får fler folk att våga komma till restaurangen.

– Vi kommer öppna den så snart som möjligt, men folk vågar inte gå ut, säger han.

Väntar på vädret

Åsikten delas av flera krögare i Täby som TäbyDirekt ringer runt till. Nino Barsson, som äger kvarterskrogen Lilla Hantverkaren, säger att det är tufft nu i och med corona, men att fler boende i Kyrkbyn varit hjälpsamma. Uteserveringen får dock vänta.

– Vi kommer att öppna när vädret tillåter, jag tror tyvärr inte det kommer att hjälpa att öppna uteserveringen, det är för kallt, säger han.

Från och med onsdagen den 25 mars kom nya besked till krogägare. Alla beställningar på krogar, kaféer, barer, restauranger och nattklubbar tas vid bordet. Detta för att undvika att folk smittar varandra i trängseln och köerna vid kafé- och bardiskar.

Yoga i Mariannes mongoltält ska ge hundarna nya krafter

Nyheter Stämning. ”Det är som en annan värld när man kommer in” Tillsammans med sin brevbärare har Marianne Nordahl byggt upp ett nomadtält från Mongoliet i utkanten av Vallentuna. Här håller hon kurser i hundyoga för alla som är intresserade.fredag 3/4 16:51

Tomas gjorde en bucketlist – och blev svensk "på riktigt"

Nyheter ✔Fjällvandra ✔Midnattssol ✔Bada isvak ✔Se på ishockey För ett år sedan tog engelsmannen Tomas Spragg Nilsson på sig uppdraget att uppleva så mycket svenskt som möjligt innan han fick sitt medborgarskap. Snart släpper han en bok om sina upplevelser.fredag 3/4 16:00