Pingis är poppis. ”Nu är vi inne i en period med brädspel också, vi kan sitta i flera timmar och spela i stora gäng.” säger Emilia Larsson, trea från höger, här med Christoffer Källström, Jakob Nilsson och Hugo Rigbom på Örby fritidsgård. Fritidsledaren Johanna Hultman är också med. Foto: Erik Simander

Utmaningen: Få bort machokulturen från fritidsgårdarna

Mindre grabbigt, mysigare inredning och fler tjejgrupper. Så ska tjejerna lockas till stadsdelens fritidsgårdar. I Örby förstår man inte problemet, där hänger killar och tjejer ihop, varje dag.

  • Publicerad 11:30, 10 feb 2017

Politikerna i Enskede-Årsta-Vantör har klubbat en ny strategi för hur fritidsgårdarna ska jobba framöver. Bland annat vill man locka fler tjejer till gårdarna. Snittet just nu ligger på runt 30 procent tjejer och det är för lite, enligt staden.

Här ligger Örby fritidsgård högt i förhållande till övriga gårdar, de har cirka 35 procent tjejer och alla gör allt ihop, killar och tjejer mixat. De har försökt ha särskilda ”tjejkvällar” men det skrotades efter ointresse – från tjejerna.

– De ville inte vara med om inte killarna fick vara med också. De är ett sånt sammansvetsat gäng här och har jättekul ihop helt enkelt, säger Johanna Hultman, som jobbar på Örby fritidsgård.  

Bra särskilt på vintern

Det man har gjort, med tanke på tjejerna, är att inreda mysigt med mattor, gardiner, ljuslyktor och kuddar.

– Det är något som tjejerna tycker är viktigare än killarna har vi märkt, säger Johanna.  

Emilia Larsson och hennes kompisar brukar gå ner till gården en sväng varje dag.

– Nu har många börjat på gymnasiet och går på olika skolor, då ses vi här. Tidigare träffades vi i skolan, säger Emilia.

– Ibland är det svårt att ha fyra-fem kompisar hemma, det kan bli stelt med föräldrar och de kanske inte gillar att man är så många. Då är gården bra, här finns saker att göra också, särskilt på vintern, säger Jakob Nilsson.

– Många vill bara sitta och snacka, med oss i personalen och varandra, inte göra något särskilt, säger Niclas Johansson, platsansvarig på Örby fritidsgård.

På frågan vad andra gårdar kan göra för att locka fler tjejer, kommer de inte på någonting. Diskussionen landar i att det kanske snarare handlar om inställningen hos personalen och killarna, att de ska se och behandla alla lika oavsett kille eller tjej. Att alla faktiskt kan gilla att göra samma saker, ihop.  

Olika behov

Behoven ute på stadsdelens nio fritidsgårdar ser extremt olika ut, enligt Agneta Stenborg, chef för fritidsgårdarna i stadsdelen. Den lite grabbiga machokulturen som finns på de flesta gårdar, mer eller mindre, är till exempel mer tydlig i Vantör och Östberga, menar hon.

– Exempelvis är det mycket mer killar på Rågsveds fritidsgård, där behöver man jobba ännu mer med jämställdhet och synen på våld och kriminalitet än på Örbys fritidsgård. Läget inne på fritidsgårdarna speglar till viss del hur samhället ser ut runt omkring i de här områdena. Hur segregerat det är, säger hon.  

Stadsdelen ska också fråga ungdomarna vad de vill ha på fritidsgårdarna. Arbetet kommer att pågå hela 2017.

Emilia Larsson går ner till Örby fritidsgård en sväng varje dag. Här med fritidsledaren Johanna Hultman. Foto: Erik Simander

Staden tar över omtvistade gårdar

Stadsdelen har påbörjat övertagandet av fritidsgårdarna i Årsta, Östberga och Dalen, som fram till sista maj drivs av Omsorgsborgen AB.

– Vi kommer att ta över i ett inledningsskede. Det är för kort om tid nu att dra igång en upphandlingsprocess därför gör vi så här, sedan får vi se hur det blir, säger Agneta Stenborg, chef för fritidsgårdarna i Enskede-Årsta-Vantör.

Stadsdelen driver redan de övriga sex fritidsgårdarna i egen regi.

Fritidsgårdarnas nya mål

Fler tjejer: Ordna trygg miljö inomhus, utmana machonormerna, sök upp tjejer i skolan, kolla behov och önskemål, starta tjejgrupper efter deras önskemål.

Gör gårdarna fria från våld: Det förekommer att ungdomar utsätts och exponeras för våld och kriminalitet på och utanför fritidsgårdarna.

Fler ungdomar med funktionshinder: Motivera dem att hänga på gården, samverka med LSS, kolla önskemål och behov.

Fler nyanlända ungdomar: Uppsökande arbete för att nå ensamkommande, samarbeta med skola, idrottsförv och soctjänst, ordna temakvällar.

Hyreschock hotar Fria teatern i Högdalen

Nyheter Ny fastighetsägare vill rusta upp huset och införa markandshyror Fria teatern i Högdalen har fått en ny fastighetsägare som vill fräscha upp huset och höja hyrorna rejält. “Omöjlig nivå för oss att klara” säger teaterns konstnärliga ledare.torsdag 20/6 9:52

Staden tar strid för kritiserade studentlyor

Nyheter Kärrtorp kan fortfarande få femvåningshus – har överklagats av boende Stockholms stad har sagt sitt i den långdragna frågan om studentbostäder i Kärrtorp. Och de vidhåller vad man beslutat om tidigare: bostäderna ska byggas. Nu ska Mark- och miljööverdomstolen säga...torsdag 20/6 9:46