I de två bilarna i garaget i Skärholmen hittade polisen mängder av vapen, narkotika, ammunition och sprängdeg. "Det känns bra att det här inte kom ut på gatan", säger Jonas Lindberg, utredningsledare på polisen. Foto: Polisen

Utpekad gängledare åtalas för rekordstor vapengömma

Automatvapen, stora mängder narkotika, sprängämnen och ammunition i tusentals, gömdes i två bilar i Skärholmen. Nu åtalas en man i 30-årsåldern för den gigantiska vapengömman som polisen hittade i ett garage i april förra året.

  • Publicerad 17:31, 28 maj 2019

37 vapen, varav 13 stycken automatvapen, 7400 patroner och sprängmedel. Samt närmare 13 kilo narkotika – bland annat ett halvt kilo kokain, amfetamin, ecstasy, sju kilo cannabis och mängder av tramadoltabletter. Det innehöll två bilar som polisen av en slump hittade i ett garage i Skärholmen den 8 april förra året.

– Utan att svära på det tror jag inte man har gjort ett så här stort beslag i Sverige tidigare. Det var så mycket vapen, sprängmedel och narkotika att det skulle kunna försörja ett kriminellt nätverk ett bra tag, säger Jonas Lindberg, utredningsledare på grova brottsektionen i Polisområde Stockholm Syd.

Vissa av vapnen som hittades var stulna jaktvapen. Flera av de automatiska var av militär modell, bland annat kalasjnikovs.

– Det är vapen som inte har något annat användningsområde än att skjuta mot andra människor. Tanken är att de ska användas i krig, säger Jonas Lindberg,

De två bilarna som sakerna hittades i är stulna och polisen tror att de stått där en tid.

– Med tanke på hur det såg ut, verkar de ha fungerat mer som ett förråd än tillfällig förvaring. Där fanns narkotika, vapen och sprängmedel, men också lite pengar, anteckningar och massa andra grejer. De har nog varit där och hämtat vad de har behövt för dagen, säger Jonas Lindberg.

Slog till mot flera adresser

I november förra året slog polisen till mot flera adresser i södra Stockholm. En man i 30-årsåldern, som pekas ut som ledande i det kriminella mc-gänget Bandidos, greps och har sedan dess varit frihetsberövad.

Mannen och mc-gänget har nära kopplingar till det kriminella så kallade Bredängsnätverket. Han var bland annat misstänkt i det som tros ha varit en stoppad hämndaktion mot det så kallade Östberganätverket, men friades av Södertörns tingsrätt.

Nu åtalas mannen för synnerligen grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Enligt Jonas Lindberg knyts han till fyndet bland annat genom DNA i båda bilarna och genom den hemliga avlyssning polisen haft mot honom.

"Polisens insats som möjliggjorde att dessa skjutvapen, explosiva varor och narkotikan kunde beslagtas i Skärholmen och deras fortsatta utredningsarbete är mycket betydelsefullt för arbetet mot den organiserade brottsligheten", säger kammaråklagare Kristina Lindhoff Carleson i ett pressmeddelande. 

Hunden X1 gjorde fyndet

Det var en springer spaniel vid namn X1 som ledde polisen till det rekordstora vapenfyndet. Han kallades dit när polisen gjorde ett rutinmässigt narkotikasök i garaget, som ligger i anslutning till ett bostadshus i Skärholmen.

– De hade tid över och kontaktade hundförare med narkotikahund för att patrullera av det här garaget. Hunden markerade mot en bil varpå vi gjorde en husrannsakan, berättade Jonas Lindberg, i april förra året.

I de stulna bilarna förvarades bland annat sju kilo cannabis... Foto: Polisen

... automatvapen för militärt bruk med kikarsikten... Foto: Polisen

... och stora mängder sprängdeg, samt anordningar för att fjärrstyra sprängmedel. Foto: Polisen