Mordplats. I augusti i år sköts en man i 50-årsåldern ihjäl utanför Ica-butiken i Stocksund. Foto: Hege Hellström

Utredning om mord i Stocksund i låst läge

I augusti sköts en man till döds utanför matbutiken i Stocksund. Tre personer anhölls men släpptes sedan på fri fot. Nu ser utredningen ut att ha nått vägs ände.

  • Publicerad 11:58, 19 nov 2019

Klockan var strax efter åtta på kvällen den 19 augusti när polis larmades till Ica-butiken i Stocksund, där de fann en skottskadad man i 50-årsåldern. Efter långa livsräddande åtgärder konstaterades att mannens liv inte gick att rädda. På platsen hittade polisen tomhylsor och man kunde hämta in en hel del vittnesuppgifter.

Under natten efter mordet greps tre personer och de anhölls på sannolika skäl misstänkta för inblandning i mordet. Enligt Aftonbladet var två av dem kända av polisen sedan tidigare, dömda för bland annat vålds- och tillgreppsbrott.

Men inför häktningen kunde inte åklagaren påvisa tillräckliga skäl för att hålla de tre personerna frihetsberövade och de släpptes då på fri fot. Misstanken mot de tre personerna kvarstod.

Ingen skälig misstänkt

När det nu har gått nästan tre månader sedan mordet meddelar åklagaren att utredningen står still.

– Det finns ingen frihetsberövad och ingen skäligen misstänkt, säger Peter Claeson, chefsåklagare på Norrorts åklagarkammare. ​​​​​

Gällande om de tre som anhölls i augusti fortfarande kan misstänkas är åklagaren förtegen.

"Kan förändras"

Förundersökningen är inte nedlagd, är åklagaren noga med att påpeka, utan den utreds helt enkelt inte aktivt.

– Det har gjorts mycket i den här utredningen, men just nu är den inte särskilt aktiv. Man kommer till vägs ände i utredningen, då finns det inte mer att utreda. För närvarande finns det inga utredningsåtgärder framåt, men det kan förändras, säger Claeson.

Åklagaren bekräftar att många vittnen har hörts, men välkomnar allmänhetens hjälp.

– Om någon har uppgifter att lämna så är det ju välkommet som alltid.

Stockholm Direkt