Efter dödsskjutningen genomförde polisen en teknisk undersökning av platsen. Foto: Rasmus Panagiotis Columbus

Utredning om polisskjutning läggs ned

De två poliser som i slutet av april sköt ihjäl en knivbeväpnad man i Skärholmen begick inget tjänstefel. Den bedömningen gör särskilda åklagarkammaren, som nu lägger ned förundersökningen.

  • Publicerad 14:12, 20 dec 2018

Det var tidigt på morgonen den 23 april som polis larmades till Brantholmsgränd i Skärholmen, efter att flera grannar hört skrik från en lägenhet.

– Jag vaknade vid fyrarycket av bråk och höga röster. Det var framför allt kvinnoskrik, eller dödsskrik snarare, berättade en granne då.

När polisen kom till platsen påträffade de en knivbeväpnad man och en äldre kvinna. Mannen hade skadat kvinnan allvarligt med kniven, bland annat i huvudet och ansiktet, och försökte slänga ned henne från balkongen.

Polisen avlossade flera skott på platsen, enligt vittnesuppgifter ett tiotal, och skadade mannen så svårt att han avled.

Strax därefter inleddes en rutinmässig förundersökning om tjänstefel av särskilda åklagarkammaren. Nu läggs den ned, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Nödvärnssituation

Anledning är att det inte går att se att något tjänstefel begåtts, enligt åklagaren. Det handlade om en nödvärnssituation och enligt utredningen försökte polisen först stoppa mannen genom att ropa åt honom och sedan skjuta varningsskott.

"Det har inte varit uppenbart oförsvarligt av polisen att i den uppkomna situationen avlossa verkanseld mot [mannen]", skriver åklagaren i sitt beslut.

Knivbeväpnad man sköts till döds av polis

Skadorna inte längre livshotande för knivskurna kvinnan