Bygge. På Lovön borras det för förbifartens tunnlar. Foto: Jonas Månsson

Utryckning efter hot om kemisk läcka

Ett farligt ämne i en tank med övertryck ledde till en stor utryckning till förbifartsbygget på Lovön. – Men det blev rätt odramatiskt, säger Lars-Åke Stevelind, räddningstjänstens operativa chef.

  • Publicerad 10:25, 8 aug 2018

Vi gjorde de åtgärder vi brukar göra vid en kemolycka.

Polis och räddningstjänst ryckte ut till en incident på förbifartens byggarbetsplats på Lovön i tisdags. Det var strax efter 17.00 som larmet gick om ett övertryck i en väteperoxid tank på området.

– Man visste inte riktigt vad det var i början. Väteperoxid är ju inget bra ämne, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län.

Dock visade det sig att väteperoxiden i tanken var utspätt till cirka 35 procent, i stället för 100 procent.

– Så ämnet i sig var rätt harmlöst. Men det fanns ändå en risk att själva behållaren skulle kunna rämna med tanke på att det varit ett övertryck i den, säger Lars-Åke Stevelind.

Men när man fått fram en ny tank kunde man pumpa över väteperoxiden i den och det hela blev rätt odramatiskt, menar han.

– Vi gjorde de åtgärder vi brukar göra vid en kemolycka, det vill säga fryser läget och gör en organisation om det skulle hända och sen tar man hand om det i lugn och ro. Och det gick alldeles utmärkt och företaget skötte det mesta, säger han.

Flera polispatruller var också på plats.

– Det var en stor utryckning men det avblåstes ganska snabbt, säger Håkan Thor, kommunpolis för Hässelby-Vällingbys polisområde.

Lovöetappen av förbifarten görs på entreprenad av Lovö samverkan. Det har tidigare påpekats brister i arbetsmiljön på byggarbetsplatsen.

Det är Trafikverket som är ytterst ansvariga för att se till att arbetsmiljön är okej hos entreprenörerna.

KRÖNIKA: Dags för lite grundläggande journalistisk etik

Krönika Nyligen skrev vi och många andra om det skottdrama som utspelade sig i Färentuna en tidig lördagsmorgon för ett par veckor sedan. Bland annat återgav vi Expressens uppgifter om att gärningsmannen ska...tisdag 21/5 9:15

Fritidshus brann ner till grunden

Nyheter En villa brann i lördags ner till grunden. Två personer fanns i huset när branden bröt ut, men de lyckades ta sig ut på egen hand.måndag 20/5 8:02

Grannar i Stenhamra störs av nytt mystiskt ljud

Nyheter Ett nytt mystiskt ljud stör Stenhamrabor på nätterna. Frågan är varifrån det kommer. Är det musteriet igen? Eller kanske vattentornet?söndag 19/5 9:15