Bygge. På Lovön borras det för förbifartens tunnlar. Foto: Jonas Månsson

Utryckning efter hot om kemisk läcka

Ett farligt ämne i en tank med övertryck ledde till en stor utryckning till förbifartsbygget på Lovön. – Men det blev rätt odramatiskt, säger Lars-Åke Stevelind, räddningstjänstens operativa chef.

  • Publicerad 10:25, 8 aug 2018

Vi gjorde de åtgärder vi brukar göra vid en kemolycka.

Polis och räddningstjänst ryckte ut till en incident på förbifartens byggarbetsplats på Lovön i tisdags. Det var strax efter 17.00 som larmet gick om ett övertryck i en väteperoxid tank på området.

– Man visste inte riktigt vad det var i början. Väteperoxid är ju inget bra ämne, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på räddningscentralen i Stockholms län.

Dock visade det sig att väteperoxiden i tanken var utspätt till cirka 35 procent, i stället för 100 procent.

– Så ämnet i sig var rätt harmlöst. Men det fanns ändå en risk att själva behållaren skulle kunna rämna med tanke på att det varit ett övertryck i den, säger Lars-Åke Stevelind.

Men när man fått fram en ny tank kunde man pumpa över väteperoxiden i den och det hela blev rätt odramatiskt, menar han.

– Vi gjorde de åtgärder vi brukar göra vid en kemolycka, det vill säga fryser läget och gör en organisation om det skulle hända och sen tar man hand om det i lugn och ro. Och det gick alldeles utmärkt och företaget skötte det mesta, säger han.

Flera polispatruller var också på plats.

– Det var en stor utryckning men det avblåstes ganska snabbt, säger Håkan Thor, kommunpolis för Hässelby-Vällingbys polisområde.

Lovöetappen av förbifarten görs på entreprenad av Lovö samverkan. Det har tidigare påpekats brister i arbetsmiljön på byggarbetsplatsen.

Det är Trafikverket som är ytterst ansvariga för att se till att arbetsmiljön är okej hos entreprenörerna.

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Sport

    Senaste numret

    Gilla oss på Facebook

    Stockholm Direkt