När två blir en. Borgarråd Naddebo och bibliotekschef Malmborg vid det som ska bli Kungsholmens nya tidskriftsavdelning. Foto: Sacharias Källdén

Utskälld flytt av Internationella biblioteket drar ut på tiden

Efter tuffa besparingskrav och årets hetsigaste kulturstrid: nu flyttar Internationella biblioteket till Kungsholmen. Och det kommer ta längre tid än tänkt. Räkna med mycket lång byggröra.

  • Publicerad 11:34, 25 nov 2019

Internationella biblioteket (IB) vid Odenplan stängde i september efter en rasande proteststorm. Den 16 december bommar man igen Kungsholmens bibliotek för att rodda hopslagningen av de två under arbetsnamnet Kung IB.

Tanken var att öppna upp igen den 20 januari och att allt då skulle vara färdigt. Så blir det inte. Kulturförvaltningen har insett att de massiva ombyggnationerna kommer att ta längre tid. Kung IB öppnar på det tänka januaridatumet, men byggandet kommer att pågå under hela 2020. Något exakt slutdatum vill förvaltningen inte ge.

– Det är viktigt för oss att öppna så snart som möjligt för att tillfredsställa Kungsholmsborna, säger chefen Annika Malmborg, och nämner till exempel Sture bibliotek på Östermalm som en inspiration för hur den nya entrén kommer att utformas.

Man vill ha en internationell touch av lockande bokaffär istället för statisk institution, för att de stora fönstren ska suga in förbipasserande från gatan som kan hjälpa upp svikande utlåningssiffror.

Ett av Stockholms största

Kungsholmens bibliotek är med sina tre publika våningar det fjärde största i Stockholm. För att få plats med cirka 44 000 av IB:s titlar måste det nuvarande bokbeståndet ändå slimmas.

Siffror på hur mycket som blir kvar av de olika avdelningarna är svårt att ge i dagsläget. Man vet helt enkelt inte ännu exakt hur det blir med alla ombyggnationer.

Kritik mot biblioteksflytt i innerstan

Till vänster: blivande Kung IB. Till höger: gamla IB i Vasastan. Foto: Sacharias Källdén

"Ett bibliotek är inte bara ett bokmagasin"

Men till exempel vuxenavdelningen kommer att fokusera på populär skönlitteratur, medan det mesta av barnavdelningen består, nu förstärkt med all barnlitteratur från IB. Ungdom, till exempel fantasy och serier, smalnas ner.

– Ett bibliotek är inte bara ett magasin där man trycker in böcker. Folk går inte längre och bläddrar i täta hyllrader som förr. Hur ska vi öka besöken, hur blir biblioteket relevant? Det är de viktigaste frågorna, funderar kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C).

Han får medhåll av Malmborg som säger att det är ett misslyckande att så många på Kungsholmen inte vet om att de finns. Och ungdomar är den svåraste gruppen, hur ska de lockas att låna?

Ett labb med mer musik och teater

För att få upp siffrorna ska Kung IB storsatsa på programverksamhet. Därför skjuter Kulturförvaltningen till en miljon kronor extra under 2020. Man bygger även för det. Det blir tre scener – två inne och en ute – och fler avskilda rum där det går att arrangera saker. Hyllor utrustas med hjul så att de kan flyttas runt efter behov.

Musik, teater, skollovsaktiviteter, sagoläsning, spoken word, fler språkkaféer, författarbesök – allt det är sådant som man ska steppa upp med rejält, för att feta på de cirka 1 000 personer som varje dag vandrar in på Sankt Eriksgatan 33 vid Fridhemsplan.

Det här ska utformas ihop med medborgarna. Man ska lyssna på vad folk vill ha, framför allt ungdomarna, och styra showen därefter. Kung IB blir ett laboratorium där man testar nya saker.

RÖSTLUND: All heder år bibliotekarier som sliter

Kan persiska. Bibliotekarien Maria Nezami har flyttat med böckerna från IB. "Jag hoppas att det blir lika bra här som på förra stället. Här kan jag utveckla mina kunskaper om svenska författare." Foto: Sacharias Källdén

När det i början av året blev känt att IB skulle flyttas för att spara pengar och för att få upp deras dalande utlåningssiffror, reagerade många med raseri mot vad man ansåg var en ren nedläggning. Ordet "bokbål" förekom frekvent.

Som högsta politiska ansvarig för kulturförvaltningens ekonomiska stålbad har Jonas Naddebo fått ta många smällar.

Blev tagen på sängen

– Jag blev ärligt tagen på sängen av det. Det har varit en tråkig debatt med många vilda rykten som florerat. Det har länge funnits en irritation med IB:s verksamhet, och den följde med in i det här. Det var vi inte beredda på då vi inte ser detta som en så stor förändring.

Naddebo säger att engagemanget för IB är något som är värt att ta vara på, och att det har bidragit till att de ska öppna trots att allt inte är klart.

– Vi får ta det steg för steg så det inte är stängt längre än en månad. Vi vill komma igång så att folk kommer åt böckerna.

Hela Internationella biblioteket ryms inte på Kungsholmen

IB på Kungsholmen: så här blir det

IB:s totala samling: 120 000 medier, 122 olika språk.

På hyllorna: 66 000. Resten har stått på lager.

Av dessa 66 000 ska cirka 44 000 få plats på Kungsholmens hyllor.

Resten av den totala samlingen hamnar på en lånecentral i Liljeholmen, där man kan beställa dem. Prioritet på hyllorna är vällånade titlar. Om ett media inte lånats ut de senaste tre åren, hamnar det på lånecentralen.

IB.s bestånd är inte statiskt. Det både gallras och köps in nya titlar, hela tiden, hälsar bibliotekschefen Annika Malmborg.

Av personalen som jobbade på IB vid Odenplan har åtta flyttat med till Kungsholmen, där de arbetar som bibliotekarier. Resterande sex jobbar kvar på andra platser inom Stockholms bibliotek.

Visa merVisa mindre

Sankt Eriksgatan. Kungsholmens folkbibliotek blir nu Kung IB. Foto: Sacharias Källdén