Redan på torsdag kör ensemblen igång repetitionerna på teater Prisma i Hässelby gård. Foto: Christer Folkesson

Utslängd av kyrkan – nu har Vällingbymusikalen fixat ny scen

Musikalen Rent, som stoppades av Vällingby församling på grund av grovt språk, kommer att spelas trots allt. Den 18 november blir det premiär på teater Prisma i Hässelby gård.

  • Publicerad 09:07, 6 sep 2016

Nu ska vi börja repetera på plats, vi kör igång redan nu på torsdag.

Efter tre veckor av oro, kamp och jagande, blev det igår kväll klart att gänget bakom musikalen Rent har hittat en ny scen där de får sätta upp sin föreställning. Och det på hemmaplan, på teater Prismas scen i Hässelby gård.

– Vi är så glada och tacksamma mot Hässelbygårdsskolan som upplåter teater Prismas scen. Nu ska vi börja repetera på plats, vi kör igång redan nu på torsdag, säger Thomas Creutz, regissör.

Från början var det tänkt att Rent skulle spelas i S:t Tomas kyrka i Vällingby med start i oktober. Men efter åtta månader av repetitioner sa kyrkorådet tvärt nej, eftersom man menade att språket var för grovt och inte lämpligt i kyrkan.

Läs mer här: Kyrkan stoppar musikalen Rent i Vällingby – språket för grovt

Sedan dess har Thomas Creutz och flera av de andra i ensemblen kämpat för att hitta en ny scen, allra helst i Västerort eftersom manuset har anpassats och handlingen flyttats från originalets New York till Vällingby.

Thomas Creutz är glad att Rent åter är på banan. Han och ett par andra i ensemblen startar ett bolag för att själva finansiera projektet. Foto: Stella Papapanagiotou

Finansierar själva

När Vällingby församling drog sig ur projektet försvann inte bara lokalen, utan också finansieringen.

– Det är mycket som kostar: teknik, tekniker på plats under föreställningarna, marknadsförening och material. Men vi tror på projektet, säger Thomas Creutz.

Nu går han, tillsammans med två andra medlemmar i ensemblen, in och täcker upp kostnaderna med egna medel genom ett nystartat bolag.

– Vi hoppas på en framtid för musikal för barn, unga och vuxna i västerort! säger Thomas Creutz.

Sedan kyrkan stängde dörren för Rent har många hört av sig till ensemblen för att erbjuda hjälp och stötta, En av dem är stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S).

–  Vi vill ha så många konstnärliga uttrycksformer som möjligt i vår stadsdel, för att fler ska få ta del av kultur. En aktuell musikal som berör är vi självklart glada om vi får äran att visa. Konsten ska vara fri och våga utmana våra normer och tankar. Vi välkomnar det, skriver han i ett meddelande.

Premiären är planerad till den 18 november och totalt är tio föreställningar planerade.

Stockholmarna älskar SL mer än någonsin

Nyheter ✓Färsk rapport ✓Så säger resenärerna ✓Proffessor: "Kommer vara fortsatta problem, mer än idag" Trots alla upprepade haverier, överfulla tunnel­bane­vagnar och inställda pendeltåg så är stockholmare nöjdare än någonsin med SL. Hur är det möjligt?lördag 20/4 9:00

Vi är Västerort