Redo. Nu är bygget igång. Foto: Sofie Axelsson

Utsmyckningen av tunneln i Liljeholmen i gång

Den 26 meter långa tunneln i Liljeholmen kommer snart att bli färgsprakande och upplyst.

  • Publicerad 16:30, 13 feb 2020

Elever på Sjöviksskolan har sedan 2018 skapat konst efter temat flaskpost "där en kan upptäcka glada gångare, magiska möten och dagliga drömmar". Nu har man äntligen börjat borra och måla om för att sätta upp konstverken i tunneln mellan Liljeholmen och Marievik, bredvid tvärbanans spår.

– Jag tror det kommer bli jättefint med lite färg och ljus, speciellt under vintern. Det är ju hur mycket folk som helst som promenerar här om mornarna, säger Björn Fagerman från Cityglas som ansvarar för konstruktionen av väggens nya utsmyckning.

Projektet skulle egentligen vara klart för ett år sedan. Det är många moment som ska falla på plats som är svåra att beräkna innan man kommer igång förklarar Björn. Till exempel behövde man gräva för att dra el så att belysningen ska kunna fungera som den ska och anordna konstruktionen så att man ska kunna byta ljusrör enkelt.

– Det är lite som väder och vind, men vi borde vara klara i mars månad. Men blir det för kallt kan det vara svårt att få in skruvarna. Förra veckan låg temperaturen över nollan men betongen var ändå för kall för att borra i, säger Björn.

Anki Larsén. Foto: Sofie Axelsson

Axel, utbytesstudent Foto: Sofie Axelsson

Förbipasserande är glada för att något händer med den tråkiga grå tunneln.

– Jag har undrat vad detta är för något! Det har inte sett så kul ut här. Jag saknar de som brukar stå här och spela men om detta kommer upp kanske det blir lite liv igen, säger Anki Larsen som arbetar i närheten.

Utbytesstudenten Axel som ofta passerar tunneln på väg till skolan tycker att platsen är mörk och lite tråkig och hade önskat graffiti på väggarna. Men han ler nöjt när han hör om det nya projektet.

– Det låter som en mycket bra idé, säger han.

Motiven som ska upp på väggen har målats av skolelever från Sjöviksskolan. Foto: Sofie Axelsson