Förbereder utställning att gömma sig i

Den dagliga verksamheten på Franstorps verkstäder firar att de har funnits i 40 år med att ställa ut hos den kände konstnären Lars Lerin.

  • Publicerad 08:10, 22 maj 2017

Man behöver inte koppla handtag på hopprep, man kan göra större saker

”Gömslen” är titeln på utställningen. Deltagarna i den dagliga verksamheten på Råstensgatan har redan jobbat med förberedelserna i ett och ett halvt år.

I en av lokalerna har en koja byggts upp av bråte ”från landet”. Där ska besökarna på utställningen inte bara kunna gömma sig. Den som vill kan berätta om sina gömställen från barndomen. Detta spelas in och används i en film, som också visas på utställningen.

En del historier har redan börjat spelas in. För Vi i Sundbyberg berättar deltagarna om sina egna gömställen: På toaletten, i en koja, under sängen...

– Jag och min bror gömde oss i garderoben, bland alla kläder, säger Susanna Pettersson.

I läderverkstaden blir fjärilar till, såväl som de kokonger som de gömt sig i under tillblivandet. Några skapas i frigolit, andra målas och hängs upp på väggen.

– De stora fjärilarna är ett gemensamt arbete, de små är lite mer personliga, berättar Kiko Pino.

I skåp byggs lönnfack in, en del klurigare än andra att hitta. De pryds med både fåglar, blommor och fjärilar.

Kenneth Thorstensson är bekant med Lars Lerin sedan förr och det var genom honom de tog kontakt. Men Franstorps verkstäder hade säkert haft det lätt att få en fot in hos den uppmärksammade konstnären ändå.

– Han är intresserad och har haft ett par samarbeten med personer inom omsorgen förut, säger Kenneth Thorstensson på klingande värmländska.

Helt lätt är det inte att hitta utställningsmöjligheter för den dagliga verksamheten. Franstorps verkstäder söker sig medvetet till sammanhang där det inte förväntas att deras målgrupp ska befinna sig.

– Poängen är att visa att det går att göra. Man behöver inte koppla handtag på hopprep, man kan göra större saker.

Utställningslokalen är stor, på ett par hundra kvadratmeter, berättar Stefan Cederth. Vernissagen är den 15 mars 2018 och utställningen har öppet till 25 maj.

– Vi är 40 stycken som ska åka. Vi tänkte bo på vandrarhem, i gamla regementet. Sedan blir det fest på kvällen, säger Stefan Cederth.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stora problem i SL-trafiken

Nyheter ✓Stopp på Roslagsbanan under morgonen ✓Förseningar i pendeltågstrafiken En nedriven kontaktledning har stoppat upp trafiken på Roslagsbanan och orsakat förseningar och inställda avgångar. Det är även flera förseningar på pendeln.torsdag 21/2 8:45

Här kostar villorna mest i Stockholm

Nyheter LISTA: Så har huspriserna förändrats – kommun för kommun På vissa håll i länet har huspriserna sjunkit med 9 procent det senaste året. I andra delar har de i stället stigit. Här är siffrorna som visar vad en villa kostar där du bor, och hur priserna har...onsdag 20/2 7:00