Ellen Ekman ställer ut serieteckningar tillsammans med tolv andra kvinnliga serietecknare i Hågelbyparken i veckan. Foto: Ellen Ekman/pressbild

Utställning i Hågelby lyfter kvinnliga tecknare

Nu är det slut med gamla repriser. Konstutställningen Pang pang patriarkatet ska uppmuntra svenska tidningar att ta in orginalserier av kvinnliga serietecknare istället för att återanvända gamla klassiker. Utställningen består av verk från tolv kvinnliga serietecknare.

  • Publicerad 15:57, 17 maj 2019

– Man har pratat om en feministisk och kvinnlig serievåg i Sverige. Men just i dagstidningarna på seriesidorna har det varit mycket gamla amerikanska manliga serietecknare. De prioriterar inte att ta in originalserier och kör istället gamla repriser, säger Ellen Ekman.

Hon är skaparen av serien Lilla Berlin och en av utställarna på utställningen Pang pang patriarkatet som är på besök i Hågelbyparken i Tumba. Utställningen är ett initiativ från det norska förlaget Strand Comics som sett en brist på kvinnliga strippserietecknare i svenska tidningar. Utställningen ska uppmuntra tidningarna och synliggöra olika skandinaviska kvinnliga serietecknare.

Tecknare. Ellen Ekman är skapare av Serien Lilla Berlin och är en av utställarna på Hågelbyparken i Tumba. Foto: Johanna Arnstrom

Hon har också sett hur det har skett en förändring generellt i tidningar där mindre utrymme ges till serier.

– Det har skett en utveckling där man plockar bort serier från tidningar, samtidigt som det har kommit många nya kvinnliga serieskapare. Det är nästan typiskt att när det väl kommer in kvinnor i ett yrke så finns det inga jobb för oss. Vi kan inte försörja oss för det kräver att vi blir publicerade så nu blir det att man försöker skrapa åt sig brödsmulor, säger hon och skrattar lite.

Bryter normen

Att kvinnliga serietecknare har blivit allt fler utmanar mansdominansen inom branschen men det är inte alltid lätt att bryta gamla vanor.

– Seriebranschen har varit mansdominerad fram tills nyligen, och när det kommer in kvinnor så beskrivs det som att kvinnorna tar över. Det upplevs som en extrem förändring för att det har varit en brist tidigare. Det beskrivs som att man tar över fast man egentligen vill ha lika förutsättningar, säger Ekman.

Ser resultat

Arbetet med jämställdhet inom branschen går framåt på många olika håll och Ellen tror att projekt som Pang pang patriarkatet är en del av den utvecklingen.

– Den här utställning har uppmuntrat tidningar att ta in originalserier av kvinnliga serietecknare, till exempel både Sydsvenskan och Helsingsborgs dagblad. Tidningen Galago valde att kvotera sin utgivningen så att det blir 50/50 och sånt ger ju också resultat.

Utställningen avfärdar även idén om att kvinnliga serietecknare skulle vara lika varandra endast för att de alla är kvinnor.

– Ibland pratar man om kvinnliga serieskapare så att det nästan blir en egen genre. Att bunta ihop mig med en kvinna som gör självbiografiska grejer bara för att vi är kvinnor är konstigt. Ida Neverdahl som också ställer ut har en helt annan humor än mig, jag skulle aldrig komma på de skämten. Hon är så internetkompatibel och passar så bra i samtiden.

Fittja i centrum när konsthallen öppnar

De är redo för dålig stämning

De ställer ut i Hågelbyparken

Det är tolv olika kvinnliga serietecknare från Skandinavien som ställer ut. De medverkande serieskaparna är Ellen Ekman, Lina Neidestam, Maren Uthaug, Hanne Sigbjørnsen, Maria Smedstad, Frida Malmgren, Ida Larmo, Ida Neverdahl, Josefine Nilsson Åhrman, Melanie Sassarini, Johanna Larsson Pinedo, Linn Irene Ingemundsen.

Utställningen pågår fram tills den 26 maj.