Utställning. Utställningen om flygolyckorna finns att beskåda fram till söndag 8 mars. Foto: Lars Hannéll

Utställning skildrar Västerorts flygolyckor

I alla tider har människan fascinerats av möjligheten att kunna flyga. Just nu visas en utställning om ett tiotal flygolyckor som skett i Västerort genom tiderna på Hässelby hembygdsmuseum.

  • Publicerad 12:00, 17 feb 2020

Lars Hannéll är ordförande i Hässelby Hembygdsförening, som driver Hässelby museum.

Ni har just nu en utställning om flygkrascher, hur kommer det sig?

– Vi hade en volontär som började jobba hos oss som var väldigt flygintresserad. Så det var hans idé som vi alla nappade på, säger Lars Hannéll.

Vad gör detta så spännande?

– Det är nog att det är så pass många olyckor som har inträffat här och många av dem är inte så kända.

Hässelby har varit ganska utsatt med närliggande Bromma flygplats, och tidigare också Barkarby. De flesta planen som kraschade skulle antingen landa i Bromma eller hade lyft därifrån.

Samlat in berättelser

Den mest kända flygkraschen var den i Kälvesta 1977. Piloten hade tappat kontrollen över planet och planet dök brant och störtade på en parkeringsplats bara några meter från ett radhusområde. Ingen på marken skadades, bara några bilar strök med, men alla passagerare och hela besättningen omkom. Ombord på planet befann sig bland annat delar av Sveriges landslag i bordtennis.

En annan händelse var när en pilot hade flyguppvisning vid Hässelby strandbad 1954 som råkade köra lite för nära vattnet så planet att skar ner i vattnet. Men piloten klarade sig.

Vad är speciellt med den här utställningen?

– Vi har samlat privata bilder och berättelser från ögonvittnen. Så man kommer väldigt nära.

Utställningen pågår varje söndag fram till 8 mars.

Fristad får 100 vårdplatser – redan nästa vecka

Nyheter Ska avlasta vården Under helgen pågår förberedelserna för att öppna 100 vårdplatser i servicehuset Fristad i Bromsten, som egentligen håller på att avvecklas. Tanken är att det hela ska avlasta den tungt belastade...fredag 27/3 17:19

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt