Under konstruktion. Rikard Mastberg, CEO för Production Republic har byggt alla installationer. Foto: Jannie Flodman

Utställningen som tar ner rymden på jorden

Som en del av Stockholms kulturfestival förvandlas Strömgatan till Planetgatan för en vecka.

  • Publicerad 15:00, 9 aug 2019

Tisdag den 13 augusti drar Stockholms kulturfestival igång. I år är temat rymden eftersom det är 50 år sedan den första månlandningen. I programmet ingår bland annat föreläsningar, samtal och filmvisningar. Men på utställningen Planetgatan får du som besökare en mer direkt upplevelse av hur det är att faktiskt vara i rymden.

Utställningen består av roliga fakta om rymden, modeller av planeter, foton och interaktiva installationer där man kan uppleva tyngdlöshet och hur det känns att färdas i ljusår.

– Vi har försökt fånga rymden. Utställningen är ett sätt att levandegöra rymden på ett sätt som förhoppningsvis attraherar både barn och vuxna, säger Johan Marcopoulos, från Rymdstyrelsen som varit med och gjort Planetgatan.

Här är segrande barnfrågorna i vår rymdtävling

Med utställningen vill man konkretisera rymden, bland annat genom att få en liten inblick i hur det är att vara astronaut.

– Vi har tagit med det vi vet att många har frågor kring. Vi vill att folk ska känna att rymden inte är något som är avlägset och onåbart. Den är en del av vår moderna infrastruktur, Johan Marcopoulos.

Rikard Mastberg, Johan Marcopoulos och Anna Schori är peppade på rymdtemat under Stockholms kulturfestival. Foto: Jannie Flodman

Fler spejsiga programpunkter på Kulturfestivalen 13-17 augusti

Rymddisko och dansuppvisning med Kulturskolan.

Urpremiär av multimediaupplevelsen Space Station Earth av Ilan Eshkeri.

Rymdklubben Space a Go Go bjuder in till en magisk kväll på Skeppsbron.

Robothäng. Träffa roboten Nao på Norrbro.

Samtal. Star Wars-fan och Marsexpert Ella Carlsson Sjöberg snackar om möjligheterna för människan att bo på annan planet. Samtal för hela familjen.

Orgelkonsert i S:t Jacobs Kyrka med rymdmusik.

Bygg din egen rymdbil under en pysselstund på Nobel Prize Museum.

För tider och mer information: kulturfestivalen.stockholm.se