Hopp om förändring. Företagsutvecklaren Mikhail Rabiner hoppas att folk ska gå ihop och lösa problemet med utvisningar av kompetent arbetskraft. Foto: Sacharias Källdén

Utvisningar slår hårt mot entreprenörer

Utvisningar av kompetenta och hett eftertraktade personer från andra länder slår hårt mot Stockholms startup-scen. "Ett jättestort problem", säger Mikhail Rabiner på Impact Hub.

  • Publicerad 08:00, 7 mar 2019

De så kallade kompetensutvisningarna diskuteras både i politiken, medierna och näringslivet. Det handlar om högutbildade, kompetenta personer som kommit hit från andra länder för att bidra till svensk arbetsmarknad – men som istället får brottas med ett "svårt och otydligt" regelverk och tvingas ut ur landet igen.

Konsekvenserna av detta märks extra tydligt här på Luntmakargatan 25, i startup-huset Impact Hub i Vasastan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Här sitter entreprenörer från hela världen som har som mål att med sina företagsidéer göra världen till en bättre plats. Istället går mycket tid och energi åt att oroa sig för om de får stanna i Sverige eller inte.

Utländska entreprenörer under psykisk press

– Det är en otroligt stor psykisk påfrestning för de här människorna. Stress och magsår är väldigt vanligt. Det går inte hand i hand med den kreativiteten som behövs när man startar ett företag, säger Mikhail Rabiner som jobbar som företagsutvecklare och konsult här på Impact Hub.

Han är dagligen i kontakt med arbetskraftsinvandrare från länder som Ukraina, Ryssland, Mellanöstern och USA som har bekymmer med Migrationsverket eller andra myndigheter och institutioner.

– 30 procent av mitt jobb går ut på att lösa konkreta bekymmer med myndigheter, säger han.

Problemen kan grunda sig i alltifrån strul med banken till för låga intäkter och löner till synbart små missar om utebliven semester.

Ger olika signaler

– Det är blandade budskap. Dels vill Sverige ta in kunnigt folk. Men sen möts de som kommer hit av de här svårigheterna. För dem känns det som att de trycks ut från landet, säger Mikhail Rabiner.

Problemet, enligt företagsutvecklaren, är att lagstiftningen i många fall är omöjlig att följa och att det är otydligt vad som gäller, men även att kunskapen hos handläggare är bristfällig. Det är också en fråga om diskriminering, enligt Mikhail.

– Jag känner att det inte ska spela någon roll vilket land man kommer ifrån. Alla ska ha lika mycket möjlighet att driva fram din idé, oavsett kultur, säger Mikhail Rabiner.

Hans önskan är att det blir en ändring i systemet och att handläggare får utbildning i hur de ska tolka reglerna.

Sju av tio avråder arbete i Sverige

Enligt den oberoende stiftelsen Diversify, som har gjort en enkät med 600 personer, har utvisningarna lett till att sju av tio avråder andra från att flytta till Sverige och arbeta och att många arbetskraftsinvandrare är osäkra på vilka misstag som kan leda till utvisning.

– Det skadar Sveriges rykte som ett land för internationell topptalang. Jag skulle säga att systemet är trasigt, med emotsägande regler och mycket ovisshet, säger Matthew Kriteman, verksamhetschef på Diversify.

Organisationen hoppas att resultatet från studien ska leda till ett uppvaknande.

– Folk som försöker följa lagen, både arbetstagare och arbetsgivare är fast i ett trasigt system, som gör att man inte ser hur de här personerna psykiskt misshandlas av lagen, säger Matthew Kriteman.

Impact Hub

Impact Hub har lokaler över hela världen och Stockholmslokalen ligger på Luntmakargatan 25 i Vasastan.

Det är en startup-hub, vilket betyder att det är en samlingsplats för entreprenörer som driver eget företag.

Här erbjuds kontorsutrymmen, företagscoaching, inspiration och samarbetspartners. Det hålls också olika event som föreläsningar och workshops.

Hubens nich är att ett av entreprenörernas huvudsyften ska vara att leda en positiv förändring i världen.

Tufft för entreprenörer. "Det här är ett jättestort problem", säger Mikhail Rabiner på Impact hub om "otydliga och bristfälliga regler" som leder till kompetensutvisningar. Foto: Sacharias Källdén

Vad är startups?

Startup är en term som används när man pratar om nystartade företag. Det kan vara allt imellan en idé, till ett företag som har funnits i flera år och går med vinst.