Bostad, bil, jobb: Parviz Hassani har etablerat sig i Sverige, men ska nu utvisas efter en semestermiss. Foto: jannie

Utvisningen av Parviz väcker ilska

"Orimligt! Kockar är en bristvara!" Det säger en tung aktör efter vår artikel om kocken Parviz Hassani som ska utvisas till Iran eftersom att han inte tog semester.

  • Publicerad 11:26, 2 jan 2018

I mellandagarna skrev vi om 45-årige iraniern Parviz Hassani. Han har bott i Sverige i 12 år och har sedan närmare sex år haft fast jobb som kock på en Söderkrog. Nu har han fått avslag på fortsatt uppehållstillstånd och ska utvisas, eftersom han inte tog någon semester under 2016.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Detta trots att ny praxis för hur sådana här ärenden ska hanteras, precis blivit klara. De anlände dock med några veckors marginal för sent för att rädda Parviz Hassani. Vår artikel har väckt starka reaktioner i sociala medier och fått stor spridning, även i andra tidningar.

Och nu rasar också Stockholms handelskammare, en stark lobbyorganisation för det lokala näringslivet. Där säger VD:n Maria Rankka så här:

– Politiskt är alla, från höger till vänster, eniga om att vi inte på grund av mindre misstag ska utvisa människor som arbetar, betalar skatt och etablerat sig. Då bör man också agera för att stoppa de utvisningar som inte hunnit verkställas, säger Maria Rankka i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Efter domarna från Migrationsöverdomstolen så ska inte Sverige utvisa arbetskraft för små misstag som går att rätta till. Fallet med kocken Parviz Hassani visar tydligt att det finns en grupp som hamnar i kläm. Han utvisas utan stöd av gällande tillämpning av lagen. Då är det i allra högsta grad befogat att ifrågasätta om beslutet ska verkställas. Jag tycker att det är orimligt, inte minst då kockar är ett bristyrke.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.