JUL. Färg, blinkande slingor, renar på väggen och mycket bling - blir det juligare än så? Foto: Uwe Franke

Uwe har förvandlat hela huset till en julhyllning

Parkvägen 11. Lägg adressen på minnet om du vill frossa i blinkande ljusslingor, lysande julklappar och färgglada renar. Här har Uwe Franke och hans fru Yvonne skapat vad som nog måste kallas Väsbys juligaste hus.

  • Publicerad 08:52, 7 dec 2018

Charlotte Arwedsson

070-7872078
charlotte.arwedsson@direktpress.se

GRANNKATTEN. Även kattens hus på gården har fått lite bling. Dock är det mest grannkatten som hänger här på verandan... Foto: Uwe Franke

Att Uwe Franke i Upplands Väsby gillar julen är nog årets underdrift.

– Jag har alltid varit intresserad av julen, ända sedan jag växte upp i Tyskland. Och nu när jag bor i hus finns ju möjligheten att gå "all in" med massvis av ljusslingor, säger han.

Det hela började för sju år sedan. Uwe och hans fru Yvonne började dekorera huset med lite vita ljusslingor runt fönstren och runt knuten. Sedan har det byggts ut för varje år.

Nu styrs lysande snögubbar, renar, paket och smådjur av 10–15 timers. Skarvsladdar, dosor och fyra stycken 25 meter långa förlängningssladdar ser till att hålla Parkvägen 11 lysande mellan 15 och 23 varje dag. Och på första advent var det premiärtändning.

– I går slog vi i gång allt som vi jobbat med under fyra helger. Det har tagit sin lilla tid. Och i år har det verkligen gått över styr, säger han och skrattar.

ALL IN. Uwe Franke och hans fru Yvonne har inte sparat på julkrutet på villan i Väsby. Foto: Uwe Franke

JULEN. Uwe Franke har alltid varit intresserad av julen. Foto: Privat

Men är det inte en kostsam hobby?

– Det är mest anskaffningen av ljusslingor och pynt som kostar, men det är ju en engångskostnad. Alla lampor är lågenergi-ledlampor, så det kostar inte så mycket i drift.

Det viktiga för Uwe var att inte bara ha vita ljusslingor. Färg, men ändå smakfullt, var målet.

– Vi har skapat nästan som ett litet pepparkakshus. Jag är ganska pysslig av mig och håller på med många byggprojekt hemma, säger Uwe Franke som är utbildad lastbilsmekaniker i botten.

Även det lilla katthuset på gården har dekorerats med lila ljusslingor som ska matcha stora huset. Men den egna katten verkar måttligt intresserad.

– Det är mest grannens katt som brukar hänga där, säger han och skrattar.

Hur hamnade du i Sverige?

– Jag var sjöman och skulle hälsa på en kompis i Sverige. Det var 1990. Sedan träffade jag min dåvarande fru och blev kvar.

JULELJUS. Villan på Parkvägen lyser verkligen upp i mörka, än så länge snöfattiga, december. Foto: Uwe Franke

Fler nyheter i Vi i Väsby

Zigiotti Olme uttagen till VM – "Ren glädje"

Sport Väsbytjej en av 23 utvalda till fotbolls-VM Barndomsdrömmen gick i uppfyllelse. Julia Zigiotti Olme, 21, är uttagen till sommarens fotbolls-VM i Frankrike.fredag 17/5 15:40

Stark start av Bollstanäs damer

Sport Damlaget leder division 1 Trots spelartappen har Bollstanäs SK fortsatt på succén från 2018. Efter fem omgångar av division 1 leder fotbollsdamerna serien.fredag 17/5 15:30
Stockholm Direkt