Vänsterpartiet med Clara Lindblom i spetsen vill se drastiska åtgärder i Järva efter våldet. Foto: Anna Wettergård/Linda Gren

V: 50 extra miljoner till Järva

Efter den senaste tidens skjutningar och våld: Nu kräver vänsterpartiet att Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta ska få mandat att skapa en egen krisorganisation, att staden aktiverar sin krisledningsnämnd och att Järva får 50 extra miljoner.

  • Publicerad 13:15, 12 sep 2020

Efter ett 2020 med många skottlossningar och mer gängrelaterat våld än vanligt är det många som vill se drastiska förändringar. Vänsterpartiet med oppositionsborgarrådet Clara Lindblom i spetsen har lagt en skrivelse till kommunstyrelsen, där de ställer tre krav för att kunna ta tag i situationen i Järva.

– Vi vill att skjutningarna klassas som extraordinära händelser, alltså som en kris. När sådana sker brukar man aktivera krisledning, vilket man gjorde vid till exempel pandemin och vid terrordådet på Drottninggatan. Då blir det till exempel enklare fatta snabba beslut och går snabbare att flytta pengar dit de behövs, säger hon.

Gemensam krisorganisation

Vänsterpartiet vill även att Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta ska få mandat att skapa en gemensam krisorganisation, för att kunna agera och ta beslut tillsammans.

– Eftersom det är två separata nämnder med olika strukturer kan det ta tid för beslut att fattas. Det är olika typer av byråkrati helt enkelt. Med en gemensam organisation skulle de kunna fatta snabbare beslut, röra sig i hela Järva och jobba mer aktivt tillsammans på olika sätt.

Dessutom vill Vänsterpartiet att Järva får ett tillskott på 50 miljoner kronor utöver ordinarie budget, för att kunna arbeta ännu hårdare med att motverka våldet.

– Stadsdelarna jobbar redan stenhårt och samarbetar med polis och socialtjänst för att förbättra situationen, men man kan inte förvänta sig att de ska klara av att hantera den här situationen inom den vanliga budgeten, säger Clara Lindblom.

Hon säger att pengarna behövs för att kunna förstärka socialtjänsten, utöka avhoppningsprogram, ha krisstöd utan att behöva tänka på budget och för att kunna få de mest erfarna socialsekreterarna till Järva.

– Man ska kunna göra sådant utan att behöva använda pengar som egentligen skulle gått till annat.

"Vissa vågar inte gå ut"

Clara Lindblom är själv uppvuxen i Tensta, och vittnar om att situationen på många sätt blivit ohållbar för släkt och vänner som bor i området.

– Jag har min familj och vänner där, och vet att läget är extremt ansträngt. Vissa vågar inte gå ut på kvällarna, det är ingen överdrift. Man ska inte behöva känna sig otrygg i sitt eget bostadsområde, säger hon.

Vad tror du behöver göras konkret för att förändra situationen?

– Rikspolischefen säger att om vi inte stoppar nyrekryteringen, så spelar det ingen roll hur många vi lyckas sätta i fängelse. Men man måste kunna ha flera tankar i huvudet samtidigt, det är klart det är viktigt att folk sätts bakom lås och bom. Jag tror att det är viktigt att ge polisen resurser och utökade befogenheter, men också att satsa på skola, socialtjänst och annat förebyggande, säger hon.

Extraordinär händelse

Begreppet "extraordinär händelse" är en händelse som avviker från det normala och innebär en allvarlig störning eller en överhängande risk för en allvarlig störning i viktiga samhällsfunktioner.