Överbetald. Clara Lindblom (V) vill att hennes och andra heltidspolitikers löner sänks i Stockholms stad. Foto: Mostphotos / Linda Gren

V i Stockholm vill sänka politikernas löner

Vänsterpartiet anser att politiker i Stockholm tjänar alldeles för mycket. Nu önskar de betydligt lägre löner till politikerna.

  • Publicerad 11:48, 29 nov 2018

Nu föreslår Vänsterpartiet i Stockholm stad att politikernas löner ska sänkas – ordentligt. Idag ligger borgarrådens månadslöner på mellan 108 800 och 134 640 kronor. Vänsterpartiets förslag är att de nästan halveras till 65 000 kronor i månaden.

Vänsterpartiet menar att det skulle innebära att 14 miljoner kronor skulle kunna gå rätt in i välfärden – istället för till politikerna.

MP: Sänk borgarrådens löner

– Det är orimligt att politikerna har så höga löner, samtidigt som det nya styret skär i välfärden för att sänka skatten, säger oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) i ett pressmeddelande.

Hon säger att de kommer lyfta förslaget till omröstning i kommunfullmäktige och då se över om även Miljöpartiet är beredda på att hoppa på förslaget. Detta då trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) uttryckt att de höga lönerna är orimliga i en nyligen publicerad artikel i Dagens ETC.

– Vi tycker fortfarande 65 000 kronor är alldeles för mycket, men vi har lagt vårt förslag på en sådan nivå att vi menar att andra partier som tycker att politikerlönerna är för höga borde kunna stödja oss. Vi föreslår en lönenivå som rimmar mer väl med vad kommunalråd och politiker i andra delar av landet tjänar, säger Clara Lindblom i pressmeddelandet.