Staden borde lägga akuta pengar på att köpa in mer snöröjning för att fixa trottoarerna speciellt tycker Vänsterpartiet. Foto: Läsarbilder/Björn Dalin

V: Lägg akuta pengar på att fixa trottoarerna

Skjut till akuta pengar nu för snöröjningen, framförallt av trottoarer. Fimpa de privata entreprenörerna – anställ eget folk och ta tillbaka snöröjningen i kommunal regi. Det föreslår Vänsterpartiet.

  • Publicerad 15:43, 6 feb 2019

Snöröjningen har varit minst sagt på tapeten den senaste tiden i Stockholm, där blixthalka och is-raseri avlöst varandra. Trafikkontoret har tagit emot mängder av klagomål på snöröjningen men menar samtidigt att de gör allt de kan och att det är svårt att hinna med när vädret slår om så fort.

Ny blixthalka har slagit till i Stockholm

Nu går Vänsterpartiet ut och kräver att de grönblåa skjuter till mer pengar redan nu för snöröjningen, framförallt för att fixa till trottoarerna.

– Snöröjningen har inte fungerat i år. Det är halt, knaggligt och svårt att ta sig fram vilket får allvarliga konsekvenser, framförallt för äldre och funktionshindrade. När det är så här så fungerar inte livet i staden, säger Rikard Warlenius (V), vice ordförande i Trafiknämnden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hur mycket pengar det skulle röra sig kan inte han svara på men partiet vill att de grönblå ska skjuta till så mycket som krävs. Rikard Warlenius menar att staden har en pengapott i budgeten för oförutsedda händelser.

– Den bedömning vi gör är att det går att göra utöver de längre upphandlingsavtalen som finns. Det här behövs nu. Stockholmarna är trötta på att halka.

Partiet vill även att staden kollar på möjligheten att ta tillbaka snöröjningen i kommunal regi. Kort och gott, anställa en massa snöröjare. Inom kort ska de lägga en motion om det i Kommunfullmäktige.

– Det är en viktig kommunal uppgift, en del i kärnverksamheten. Vi tror att det skulle funka bättre om någon tog ett helhetsansvar, nu är det uppdelat på många olika avtal med entreprenörer.

Men det är ju staden som har helhetsansvaret redan idag?

– Ja, men när det blir problem uppstår det tvister och oklarheter. Hade det varit kommunens egna verksamhet hade vi kunnat vidta åtgärder direkt. Det har funkat förr, vi får titta på hur man gjorde då. Det har inte blivit bättre av att lägga ut på entreprenad.