Nujin Alacabek (V) och Sara Heelge Vikmång (S). Foto: Huddinge kommun

V och S kritiserar satsning på förskolan

Efter ett år av protester meddelade den styrande koalitionen i Huddinge förra veckan att man tänker satsa mer pengar på förskolan i nästa års budget. "Huddinge behöver ett nytt ledarskap som tar ansvar inte bara när det är valår", säger Sara Heelge Vikmång (S).

  • Publicerad 11:16, 14 maj 2018

16,8 miljoner kronor extra till förskolan. Det lovade den moderatledda koalitionen när man i förra veckan presenterade sina prioriteringar inför förhandlingarna om mål och budget 2019. Totalt handlar det om en uppräkning av förskolans budget med 4 procent, att jämföra med 2 procent 2018.

Av de 50 miljoner som fördelades genom politiska prioriteringar vill de satsa ungefär 34 miljoner på grundskolan och förskolan.

Förskolan ska få mer pengar 2019

Men oppositionspartierna Vänsterpartiet och Socialdemokraterna tycker att satsningen kommer alldeles för sent.

– Den moderatledda koalitionen har styrt Huddinge i 12 år. Att vakna upp fyra månader innan valet och föreslå mer resurser är inte trovärdigt. Socialdemokraterna har konsekvent prioriterat att investera i förskolan, skolan och äldreomsorgen. Huddinge behöver ett nytt ledarskap som tar ansvar inte bara när det är valår, utan varje år, säger Sara Heelge Vikmång, oppositionsråd (S) och gruppledare.

Vänsterpartiets Nujin Alacabek ifrågasätter också koalitionens val att prioritera etablering av privata förskolor.

– Jag välkomnar att den borgerliga minoritetskoalitionen vaknat och insett krisen i förskolan. Samtidigt säger man i budgetförslaget att man vill att minst hälften av all nyetablering i kommunen ska ske i privat regi. Det är tydligt att man styrs mer av ideologi än av kvalitet i verksamheterna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.