Hotat. Stefan Norberg och Anneli Strömsten driver Melodybox som hotas av stängning. Maria Ljuslin (V) anser att staden måste agera. Foto: Jannie Flodman & Björn Dalin

V: Staden måste försöka rädda Melodybox

Vänsterpartiet vill att staden försöker hitta ett kryphål i detaljplanen som gör att Melodybox kan räddas. Går inte det ska staden hjälpa det privata kulturstället att hitta en ny lokal, anser V.

  • Publicerad 14:11, 18 apr 2019

StockholmDirekts rapportering om att Melodybox i Hökmossen kan behöva stänga redan innan sommaren har väckt starka reaktioner.

Chockbeskedet för Melodybox – kan tvingas stänga direkt

Många sörjer kulturstället, som bland annat ordnat mängder med livespelningar och fester. Två olika namninsamlingar för att rädda Melodybox har dragits igång och har tillsammans fått nära 900 underskrifter på bara någon dag.

Men efter flera år av kulturaktiviteter i den gamla industrifastigheten har stadens jurister slagit fast att Melodybox inte kan vara kvar, utan att man bryter mot detaljplanen och plan- och bygglagen. Det här vill nu Vänsterpartiet försöka stoppa.  

Detaljplanen ska granskas

I detaljplanen står det visserligen tydligt att fastigheten är till för småindustri, men Vänsterpartiet vill se en grundlig genomgång av planen för att se om det finns en öppning för en annan tolkning. Det säger Maria Ljuslin (V), vice ordförande i stadsdelsnämnden Hägersten-Liljeholmen.

– Det här har diskuterats länge och Melodybox har ju inte gjort någon hemlighet av sin verksamhet, men nu plötsligt dammar man av argumentet att det här strider mot regelverket. Det kan vara sant men vi vill titta grundligt på vad det står i detaljplanen för att se om inte i alla fall stora delar av Melodybox verksamhet kan vara planenliga, säger hon.

V vill att staden ska leta lokal

Om det här inte går vägen bör stadsdelen undersöka om man kan hitta en ny lokal åt Melodybox i Hägersten.

– Det här är en populär mötesplats med en lokal spelscen som möjliggör möten mellan mindre band och en ny publik. Och Stockholm är snart barskrapat på såna här bra, små spelställen, säger Maria Ljuslin.

Även om Vänsterpartiet är kritiskt till att det på sikt finns planer på att riva Melodybox lokaler för att istället bygga radhus på tomten, så kommer inte partiet att försöka stoppa den privata fastighetsägaren.

– Vi kan inte köra över de planerna men i så fall bör staden verka för att Melodybox kan vara kvar någon annanstans på lång sikt. Söderort behöver det här, säger Maria Ljuslin.