Alternativ. "Vänsterpartiet är det mest effektiva sättet att hålla borgarna borta från styret, kommenterar Amra Bajric, nyvald V-ordförande i Botkyrka efter Ebba Östlins (S) utspel om ett möjligt mittensamarbete. Foto: Fredrik Andersson

V tar strid för att stoppa mittenstyre i Botkyrka

S i Botkyrka har öppnat för ett samarbete med mittenpartierna efter höstens val. Men Vänsterpartiet, som skulle hamna utanför ett sådant rödblått styre, blåser nu till strid. – Vi måste hindra S från att vackla högerut, säger Amra Bajric, ordförande för V i Botkyrka.

  • Publicerad 12:26, 2 mar 2018

Ebba Östlin (S), ordförande i kommunstyrelsen, har gjort klart att hon inte tänker stänga några dörrar inför kommunvalet den 9 september och att hon är öppen för ett samarbete över blockgränsen.

– Blockpolitiken är död. Jag tror att fler koalitioner är möjliga, sa Östlin i veckans BotkyrkaDirekt.

LÄS MER: S öppnar för samarbete över blockgränsen

Det betyder konkret att hon kan tänka sig att styra Botkyrka tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet, i ett läge där inget av de traditionella blocken får tillräcklig majoritet.

Frågan är av extra intresse för Vänsterpartiet, som då riskerar att förlora sin plats i kommunledningen efter 24 år vid makten. Ett mittensamarbete förutsätter att Vänsterpartiet hålls utanför, enligt de villkor som Liberalernas gruppledare Lars Johansson har ställt upp.

Vänsterpartiet kommenterar detta i ett eget utspel:

– Jag noterar att Ebba Östlin inte tydligt föredrar att samarbeta med Vänsterpartiet när Liberalerna ställer ultimatum om att V inte ska få ingå i majoriteten, säger Amra Bajric, nyvald ordförande för Vänsterpartiet i Botkyrka.

– Det innebär att vi har en situation liknande den i riksdagsvalet där en röst på Vänsterpartiet är det mest effektiva sättet att hålla borgarna borta från styret. V måste bli tillräckligt stort för att S inte ska vackla högerut, säger hon.

Hon framhåller att Vänsterpartiet har vuxit kraftigt medlemsmässigt de senaste åren.

– Vi har goda förutsättningar att göra ett bra val i september. Det krävs fler mandat för Vänsterpartiet för att ett rödblått styre som inte behöver ta hänsyn till V ska kunna uteslutas, säger Amra Bajric.

Men det är inte säkert att ett bra valresultat för V räcker.

Ebba Östlin (S) vill inte svara på en direkt fråga från BotkyrkaDirekt om vad hon föredrar, i ett läge där de rödgröna får tillräckligt väljarstöd för att regera vidare.

Finns det ett scenario där ni hellre bildar en mittenkoalition, framför att fortsätta styra med V och MP, även om S+V+MP räcker för majoritet? Till exempel för att ni ser ett värde i att bryta upp alliansen och isolera M och SD?

– Jag förstår att det finns stort intresse för sådana frågor. Men mitt uppdrag är att arbeta för att S får ett så starkt stöd som möjligt för bygget av nya Botkyrka och för att SD inte får inflytande. Jag kommer inte kommentera olika scenarier och hur vi kommer att agera. För det är bara att spekulera, svarar Ebba Östlin (S).

Östlins flört med de borgerliga innebär inte bara ett hot för Vänsterpartiet. Det stärker samtidigt partiets möjlighet att profilera sig som ett tydligt vänsteralternativ, i kontrast till vad man ser som ett "vacklande till höger".

– Högern vill prioritera de rikaste i samhället, vi vill bygga ett samhälle för alla. Det budskapet kommer vi att föra fram i valrörelsen, säger Amra Bajric.

LÄS MER: Baker (M): De rödgröna förlorar valet

LÄS MER: TuP: Alliansen kan inte räkna med stöd från oss

Öppet läge inför valet i Botkyrka

I valet 2014 samlade M, L, C och Kd tillsammans 16 mandat i Botkyrka kommunfullmäktige, medan S, V och Mp fick 35 mandat tillsammans. Gränsen för att få egen majoritet är 31 mandat.

Opinionsmätningar i Botkyrka från i september 2017 visade att inget av de traditionella blocken hade majoritet.

Även om de rödgröna skulle förlora sin majoritet och alliansen skulle öka kraftigt behövs stöd från både Tullingepartiet och SD för att M ska ta kunna ta över.

Eftersom L och C vägrar att stödja sig på SD krävs då troligen en uppgörelse över blockgränsen.

Alby-bibliotekarie leder V i valrörelsen

Amra Bajric, 29 år från Alby, valdes för två veckor sedan till ny ordförande för Vänsterpartiet Botkyrka.

Amra arbetar som bibliotekarie i Alby och har även frilansat som skribent och debattör i tidningar som ETC och Arbetaren.

Amra Bajric kommer att leda Vänsterpartiet i den kommande valrörelsen. Vänsterpartiet har växt kraftigt i Botkyrka de senaste mandatperioderna och har dubbelt så många medlemmar idag jämfört med 2010, enligt partiets hemsida.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.