BRAND. När ett hem totalförstörs i en brand borde hyresgästerna få förtur till nya boenden i samma område, tycker Mats Einarsson (V). Foto: Arkiv

V vill ge förtur för branddrabbade hyresgäster

Hyresgäster vars hem totalförstörs i en brand borde få förtur till nya bostäder. Det menar Västerpartiet som vill att Botkyrkabyggen ska fram en sådan policy.

  • Publicerad 11:27, 10 sep 2019

I juni brann fyra lägenheter i ett radhusområde i Riksten ner till grunden. Familjerna som bodde i de totalförstörda lägenheterna förlorade därmed sina hyreskontrakt med Botkyrkabyggen. Lagen ser nämligen ut så, att hyreskontraktet är kopplat till en specifik lägenhet. Om det nedbrunna huset byggs upp igen så går den bostaden inte till den som tidigare bodde i huset, utan hamnar i den vanliga bostadskön.

Nu vill Västerpartiet i Botkyrka kommun att Botkyrkabyggen ska skriva in i sina regler att de hyresgäster vars hem totalförstörs i en brand får förtur i kön till en ny lägenhet.

– Vi vill att Botkyrkabyggen ska ha ett eget åtagande, så att man ställer upp för sina hyresgäster när något sådant händer. Det tycker vi är rimligt, säger Mats Einarsson, gruppledare för Västerpartiet i Botkyrka kommun.

Förtur "i möjligaste mån"

Motionen, som kommer läggas på nästa kommunfullmäktiges sammanträde 26 september, yrkar på att Botkyrkbyggen ska få i uppdrag att att anta en policy där branddrabbade hyresgäster "i möjligaste mån ska ges förtur till de bostäder som återuppbyggs eller till motsvarande lägenhet i närområdet.”

– Vi inser att det inte alltid kommer vara möjligt, men vi vill att Botkyrkabyggen ska göra vad de kan för att ställa upp för sina hyresgäster, säger Mats Einarsson.

De fyra familjer som drabbades av branden Rikstens friluftsstad i somras erbjöds nya lägenheter i närområdena av Botkyrkabyggen.

– De har drabbats väldigt hårt och det fanns barn i skolåldern bland de drabbade, så vi har jobbat febrilt på att lösa det här, sa Charlotta Lundström, pressansvarig på Botkyrkabyggen, till BotkyrkaDirekt då.